De belastingrente voor de vennootschapsbelasting stijgt per 1 maart 2023 van 8 naar 10,5%. Zorg er dus voor dat je die belastingrente voorkomt!

Wanneer betaal je belastingrente voor de vennootschapsbelasting (Vpb)?
Vanaf 1 maart van dit jaar betaal je maar liefst 10,5% belastingrente als de fiscus je een aanslag oplegt op of na 1 juli volgend op het belastingjaar waarop de aanslag betrekking heeft. Voor het jaar 2022 is dit dus 1 juli 2023. Je betaalt deze rente over het bedrag dat je aan belasting moet betalen.

Hoe te voorkomen?
Je betaalt geen belastingrente als je vóór 1 juni volgend op het betreffende belastingjaar aangifte doet en de fiscus de gegevens uit jouw aangifte ongewijzigd overneemt. Je kunt ook belastingrente voorkomen door vóór 1 mei volgend op het betreffende belastingjaar alvast een voorlopige aanslag Vpb aan te vragen.

Let op! Schat de te betalen vennootschapsbelasting niet te laag in. Zo voorkom je een naheffing én belastingrente over het nog te betalen bedrag.

Voorlopige aanslag te laag?
Heb je al een voorlopige aanslag gehad en is deze naar verwachting te laag, pas het bedrag dan zo snel mogelijk aan. Dit kan met een speciaal formulier dat je vindt in Mijn Belastingdienst Zakelijk. Wij adviseren je alvorens je aanslag aan te passen contact met ons op te nemen om door te spreken of aanpassing van de aanslag werkelijk nodig is en wat een realistisch bedrag is.

Let op! Bij een gebroken boekjaar gelden andere deadlines. Dien de aangifte vennootschapsbelasting dan binnen zes maanden na afloop van het boekjaar in of vraag binnen vijf maanden na afloop van het boekjaar om een voorlopige aanslag.

Contact
Zijn er vragen over bovenstaand bericht, neem dan vooral contact met ons op via telefoonnummer 0222-314141 voor onze vestiging op Texel of 0223-612255 voor onze vestiging in Den Helder.