Afgelopen maanden hebben we bij NBC Eelman meerdere vragen gekregen over de diverse wijzigingen die zijn doorgevoerd met betrekking tot tijdelijke en vaste arbeidscontracten. Niet alleen per 1 januari van dit jaar zijn er een aantal dingen veranderd, met ingang van 1 juli 2015 volgen nog meer wijzigingen als gevolg van de Wet Werk en Zekerheid.

De acht belangrijkste wijzigingen hebben we voor u op een rij gezet.

Per 1 januari 2015

  1. In tijdelijke contracten van 6 maanden of korter, die zijn aangegaan op of na 1 januari 2015 mag geen proeftijdbeding meer worden opgenomen
  2. In tijdelijke arbeidsovereenkomsten die zijn aangegaan op of na 1 januari 2015, mag geen concurrentiebeding meer worden opgenomen, tenzij daar een heel goede reden voor is.
  3. Werkgevers zijn verplicht om werknemers met een tijdelijk contract van 6 maanden of langer minimaal 1 maand van te voren te laten weten of het dienstverband na het einde wil voortzetten en zo ja, onder welke voorwaarden. Dit heet ‘een aanzegging’.
  4. In de eerste 6 maanden van de arbeidsovereenkomst mag worden afgesproken dat de werkgever het loon niet hoeft te betalen als de werknemer niet werkt. Onbeperkt afwijken ten nadele van de werknemer op grond van een cao gaat aan banden.

Per 1 juli 2015

  1. Aangepaste ketenregeling: werkgevers mogen maximaal 3 tijdelijke contracten op een rij sluiten in een periode van maximaal 24 maanden. Tussen twee tijdelijke contracten moet een periode van minimaal 6 maanden hebben gezeten om de ketenregeling opnieuw te starten. Lopende contracten vallen vanaf 1 juli 2015 ook onder de nieuwe wetgeving.
  2. Een kantonrechter mag een ontbindingsverzoek wegens disfunctioneren alleen nog maar toewijzen als:
    – de werknemer de gelegenheid heeft gehad om zich te verbeteren en
    – het disfunctioneren niet het gevolg is van een gebrek aan scholing en
    – blijkt dat de werknemer niet herplaatst kan worden.
  3. Als een werkgever een dienstverband dat twee jaar of langer heeft geduurd wil beëindigen, dan is hij een vergoeding (transitievergoeding) verschuldigd. Lopende contracten vallen vanaf 1 juli 2015 ook onder de nieuwe wetgeving.
  4. Van de transitievergoeding mag een werkgever bepaalde kosten aftrekken die hij maakt of heeft gemaakt die de positie verbeteren op de arbeidsmarkt van de werknemer.

Mocht u vragen hebben naar aanleiding van de (bovenstaande) wijzigingen dan kunt u natuurlijk contact met ons opnemen.