Heb je vorig jaar btw betaald in een ander EU-land en betreft het een zakelijke aankoop, dan kun je onder voorwaarden deze btw digitaal terugvragen. Doe dit vóór 1 oktober 2023.

Voorwaarden voor het terugvragen van btw
Om btw terug te kunnen vragen die u in een ander EU-land heeft betaald, gelden in ieder geval drie voorwaarden:

1. Jouw onderneming is gevestigd in Nederland;
2. Je doet geen btw-aangifte in het EU-land; en
3. Je gebruikt de goederen of diensten voor bedrijfsactiviteiten die met btw belast zijn.
Om zeker te weten dat u in aanmerking komt om btw terug te vragen, kunt u ook gebruikmaken van een tool van de Belastingdienst.

Welke btw betreft het?
De terug te vragen btw betreft btw op aankopen in een ander EU-land, zoals btw op getankte brandstof. Het dient te gaan om zakelijke goederen of diensten die u gedeeltelijk of geheel gebruikt voor bedrijfsactiviteiten die met btw belast zijn.

Inloggegevens
Als je de btw digitaal terug wilt vragen, dan kan dat via deze site. Je hebt hiervoor inloggegevens nodig. Heb je al eerder btw uit een EU-land teruggevraagd, dan gebruik je de destijds verstrekte inloggegevens. Ben je deze eerder verstrekte inloggegevens kwijt, neem dan contact op met de Belastingtelefoon. Heb je nog niet eerder btw uit een EU-land teruggevraagd, vraag dan inloggegevens aan via de site van de Belastingdienst (belastingdienst.nl zoekterm ‘btw buitenland aftrekken’).

Let op!
Vraag de inloggegevens op tijd aan, want het verstrekken van deze gegevens kan maximaal vier weken duren. Zorg dus dat je hierdoor de termijn van 1 oktober niet overschrijdt.


Voorwaarden

Als je btw terugvraagt die je in een ander EU-land hebt betaald, gelden er voorwaarden die per land kunnen verschillen. Zo moet je in veel gevallen de facturen meesturen van de zaken waarvoor je de btw terugvraagt. Ook dit moet digitaal, dus zul je de facturen moeten scannen als je deze op papier hebt. Op een speciale site van de Belastingdienst vindt je alle informatie. Voor brandstof geldt voor de meeste landen de verplichting een factuur mee te sturen vanaf een bedrag van € 250 excl. btw. Voor overige goederen dien je in de meeste landen een factuur mee te sturen vanaf een bedrag van € 1.000 excl. btw.

Minimumteruggave
Het minimum terug te vragen bedrag aan btw bedraagt per land per kalenderjaar € 50. Bij een lager bedrag beslist het betreffende land zelf of men de btw restitueert. Ook als je jouw verzoek te laat indient, beslist het betreffende EU-land zelf of je jouw btw al dan niet terugkrijgt. Overigens mag je ook al in de loop van het jaar de btw terugvragen, als het bedrag aan btw minstens € 400 per kwartaal betreft.

Contact

Zijn er vragen over bovenstaand bericht, neem dan vooral contact met ons op via telefoonnummer 0222-314141 voor onze vestiging op Texel of 0223-612255 voor onze vestiging in Den Helder.