Het kabinet heeft de voorwaarden rond de tegemoetkoming energiekosten (TEK) bekendgemaakt. Via de TEK worden energie-intensieve MKB-bedrijven financieel ondersteund vanwege de huidige hoge energieprijzen. De TEK gaat gelden vanaf 1 november 2022, maar zal waarschijnlijk pas in het tweede kwartaal van 2023 worden opengesteld.

Minimum energieverbruik
Omdat de TEK alleen bedoeld is voor energie-intensieve MKB-bedrijven, moeten de energiekosten van een bedrijf minstens 12,5% van de omzet bedragen. Ook moet het jaarlijks verbruik minstens 5.000 kuub gas of 50.000 kWh elektriciteit zijn. Een bedrijf mag verder maximaal 250 werknemers in dienst hebben om voor de TEK in aanmerking te kunnen komen.

Hoeveel compensatie?
Bedrijven die voor de TEK in aanmerking komen, krijgen 50% van de energiekosten vergoed boven een vastgestelde drempelprijs. Die drempelprijs bedraagt voor gas €1,19 per kuub en voor elektriciteit €0,35 per kWh. De compensatie bedraagt maximaal €160.000. Voor landbouwbedrijven, zoals tuinders, geldt een maximum van €62.000.

Let op! De TEK gaat met terugwerkende kracht gelden voor de periode 1 november 2022 tot en met 31 december 2023.

Uitvoering via RVO
De uitvoering van de TEK komt in handen van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). De regeling zal waarschijnlijk pas in het tweede kwartaal van 2023 worden opengesteld. Totdat de TEK is opengesteld, zal coulant worden omgegaan met ondernemers die een verzoek voor uitstel van betaling van belastingen indienen. Ook is afgesproken dat tot die tijd banken sneller en soepeler om zullen gaan met aanvragen voor liquiditeiten.

Naast energieplafond
De TEK is specifiek bedoeld voor energie-intensieve MKB-bedrijven. De regeling komt dan ook naast het ingestelde energieplafond waarvan vooral huishoudens, ZZP’ers en kleine kantoren zullen profiteren.

Contact
Zijn er vragen over bovenstaand bericht, neem dan vooral contact met ons op via telefoonnummer 0222-314141 voor onze vestiging op Texel of 0223-612255 voor onze vestiging in Den Helder.