Wil je vanaf 1 januari 2024 gebruikmaken van de kleineondernemersregeling, de KOR? Dan moet je je voor 2 december 2023 hiervoor hebben aangemeld bij de Belastingdienst.

Kleineondernemersregeling (KOR)

Overheid

Als je deelneemt aan de KOR, hoef je geen btw-aangiftes in te dienen. Je mag dus ook geen btw in rekening brengen bij jouw klanten en dus geen btw op uw facturen vermelden. Jouw afnemers kunnen derhalve ook geen btw aftrekken.

Let op! Als je gebruikmaakt van de KOR, mag je de btw op jouw zakelijke uitgaven niet aftrekken van jouw winst.

Omzet

Je kunt alleen aan de KOR deelnemen als jouw jaaromzet niet boven de € 20.000 uitkomt. Deelname geldt voor minimaal drie jaar, of tot jouw omzet in een jaar boven de € 20.000 uitkomt. Je kunt dus niet op een bepaald moment stoppen met de KOR, bijvoorbeeld omdat je een forse investering wilt doen en de btw hiervan wilt aftrekken.

Let op! Komt jouw jaaromzet gedurende de periode toch boven de € 20.000 uit, dan kun je vanaf dat moment dus geen gebruik meer maken van de KOR.

Voor- en nadelen

Het gebruik van de KOR heeft voor- en nadelen. De KOR is vooral voordelig als je veel particulieren als klant heeft. Zij kunnen de btw niet verrekenen, dus ondervinden geen nadeel. Omdat je geen btw berekent, kun je mogelijk een lagere prijs berekenen of bijvoorbeeld een bedrag overeenkomstig de btw in jouw prijs verrekenen.

Heeft u veel investeringen, bijvoorbeeld omdat u starter bent, dan is het in de meeste gevallen een nadeel dat u de btw van die investeringen niet kunt aftrekken.

Tip! Ga vooraf eerst na of de KOR voor jou wel voordelig is, ook als jouw omzet onder de € 20.000 per jaar blijft.

Let op! Je moet jouw aanmelding uiterlijk voor 2 december bij de Belastingdienst hebben ingediend.