Heb je in 2021 een schenking gekregen, vergeet dan niet op tijd aangifte schenkbelasting te doen. De aangifte moet vóór 1 maart 2022 bij de Belastingdienst binnen zijn. Je kunt de aangifte ook digitaal indienen.

Schenkbelasting
Je moet aangifte schenkbelasting doen als de waarde van de schenking in 2021 meer bedroeg dan het bedrag van de vrijstelling. De vrijstelling was voor schenkingen van ouders €6.604, voor schenkingen van anderen €3.244.

Hogere vrijstelling
Soms geldt er een hogere vrijstelling, bijvoorbeeld bij aankoop van een woning. Je moet dan wel aangifte doen en hierin verzoeken om de vrijstelling toe te passen. Je betaalt dan geen schenkbelasting tot het bedrag van de vrijstelling.

Aangifte kan op elk moment
Je kunt de aangifte schenkbelasting op elk moment van het jaar doen. Je hoeft dus niet te wachten tot het volgende kalenderjaar.

Tip! Voor schenkingen in het jaar 2022 kun je vanaf maart ook digitaal aangifte doen.

Vragenlijst
De aangifte schenkbelasting is in feite een vragenlijst die erop gericht is te bepalen hoeveel schenkbelasting je verschuldigd bent. De vragen hebben bijvoorbeeld betrekking op de waarde van hetgeen je verkregen hebt en hoe je die waarde kunt bepalen.

Uitstel aanvragen
Als je een brief hebt gekregen waarin staat dat je aangifte schenkbelasting moet doen, kun je uitstel aanvragen vóór de inleverdatum die op de aangiftebrief staat. Je krijgt dan vijf maanden uitstel. Dit kan ook online via ‘Mijn Belastingdienst’.

Langer uitstel nodig?
Heb je langer uitstel nodig, vraag je voor de tweede keer uitstel aan of lukt het niet om via ‘Mijn Belastingdienst’ in te loggen, dan kun je alleen uitstel aanvragen met behulp van een formulier. Je moet dit downloaden, invullen en opsturen naar de Belastingdienst.

Contact
Zijn er vragen over bovenstaand bericht, neem dan vooral contact met ons op via telefoonnummer 0222-314141 voor onze vestiging op Texel of 0223-612255 voor onze vestiging in Den Helder.