Wil je met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2022 uw IB-onderneming ruisend – dit is met fiscale afrekening – inbrengen in een BV? Dan moet je, indien je nog niets hebt vastgelegd, snel in actie komen.

Ruisende inbreng
Bij een ruisende inbreng in een BV betaal je belasting over stille en fiscale reserves en goodwill in de onderneming. Het is ook mogelijk om geruisloos de BV in te gaan, dus zonder de fiscale afrekening. In sommige gevallen kan een ruisende inbreng echter voordeliger of gewenster zijn. Met name als er nauwelijks stille en fiscale reserves en goodwill aanwezig zijn. Of als er voldoende geld aanwezig is om de belasting al te voldoen. Bij een geruisloze inbreng schuift deze fiscale claim immers door naar de BV en zal in de (verre) toekomst een keer afgerekend moeten worden met de Belastingdienst.

Voorovereenkomst
Heb je plannen om de IB-onderneming met fiscale afrekening in te brengen in een BV? Leg dan in ieder geval de intentie vast in een voorovereenkomst. Wanneer deze voorovereenkomst vóór 1 april 2022 naar de Belastingdienst is gezonden, kan de inbreng in de BV met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2022 plaatsvinden.

Tip! Wil je hulp bij het opstellen van de voorovereenkomst, neem dan contact met ons op.

Oprichting van en inbreng in BV
Voorwaarden voor de terugwerkende kracht zijn wel dat de oprichting van de BV én de inbreng van de onderneming in de BV plaatsvinden binnen negen maanden ná 1 januari 2022. Dit betekent dat je nog tot en met 30 september 2022 de tijd hebt om een BV op te richten en de onderneming in te brengen.

Geruisloos de BV in?
Wil je geruisloos – dus zonder fiscale afrekening – de BV in? Dan heb je voor de terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2022 meer tijd. De voorovereenkomst moet dan vóór 1 oktober 2022 naar de Belastingdienst gezonden zijn. Je hebt vervolgens tot en met 31 maart 2023 de tijd om de BV op te richten en de onderneming in te brengen.

Tip! De stap van een IB-onderneming naar een BV is een complexe beslissing. Laat je daarom goed voorlichten over de voors en tegens. Laat je daarbij ook adviseren wat voor jou en jouw onderneming het meest geschikt is: een ruisende of geruisloze inbreng.

Contact
Zijn er vragen over bovenstaand bericht, neem dan vooral contact met ons op via telefoonnummer 0222-314141 voor onze vestiging op Texel of 0223-612255 voor onze vestiging in Den Helder.