Ondernemers die vanwege Corona in financiële moeilijkheden zijn gekomen, kunnen vanaf 1 april TOZO 4 aanvragen bij hun Gemeente. De TOZO (Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandig Ondernemers) kan voorzien in inkomensondersteuning en in een lening voor bedrijfskapitaal.

Tozo 4
De TOZO-regeling is gebaseerd op de bijstand en vanaf maart vorig jaar beschikbaar. TOZO 4 heeft betrekking op de periode april t/m juni 2021.

Inkomensondersteuning is gift
Heb je recht op de inkomensondersteuning, dan hoef je het via de TOZO verkregen bedrag niet terug te betalen. Een lening voor bedrijfskapitaal moet wel terug worden betaald.

Let op! Een verkregen lening moet vanaf juli dit jaar in maximaal 3,5 jaar worden afgelost.

Partnerinkomen
Er moet voor inkomensondersteuning wel rekening worden gehouden met het inkomen van de partner, maar dat geldt niet voor een lening voor bedrijfskapitaal. Ook is eventueel vermogen niet van invloed op de TOZO en blijft de kostendelernorm buiten beschouwing. Dit betekent dat wanneer meerdere volwassenen samenwonen, de TOZO niet lager wordt vanwege het feit dat de kosten gedeeld worden.

Sociaal minimum
De inkomensondersteuning is alleen beschikbaar voor ondernemers die qua inkomen door Corona onder het sociaal minimum terecht komen. Deze eis geldt niet voor het verkrijgen van een lening voor bedrijfskapitaal. Wel moet duidelijk zijn dat door een gebrek aan bedrijfskapitaal de continuïteit van het bedrijf in gevaar komt.

Contact
Zijn er vragen over bovenstaand bericht, neem dan vooral contact met ons op via telefoonnummer 0222-314141 voor onze vestiging op Texel of 0223-612255 voor onze vestiging in Den Helder.