Veel ZZP’ers hebben, naast hun reguliere werkzaamheden, een extra parttimebaan in loondienst. Soms vallen deze extra inkomsten onder de winst, de absorptietheorie. Wat houdt deze theorie in, wanneer kun je deze toepassen en wat is het voordeel?

Absorptietheorie?
De absorptietheorie betekent dat looninkomsten onder voorwaarden als winst kunnen worden aangemerkt. Het voordeel hiervan is, dat hierdoor de fiscale voordelen met betrekking tot de winst ook op de looninkomsten van toepassing zijn.

Samenhang vereist
Looninkomsten mogen echter alleen als winst worden aangemerkt, indien voldaan wordt aan een aantal voorwaarden. Zo moet er om te beginnen een nauwe samenhang bestaan tussen de werkzaamheden in dienstbetrekking en die als ondernemer. Is die er niet, dan kun je de absorptietheorie niet toepassen.

Ondergeschikte plaats
Verder is vereist dat de looninkomsten een ondergeschikte plaats innemen ten opzichte van de winst van het bedrijf. Wanneer dit het geval is, staat nergens zwart op wit, maar de inkomsten uit de dienstbetrekking moeten in ieder geval fors minder zijn dan de winstinkomsten.

Tip! Voldoe je aan alle voorwaarden voor de absorptietheorie, dan werkt dit positief door in het urencriterium. De in loondienst gewerkte uren tellen dan namelijk hiervoor mee.

Coronacrisis
De absorptietheorie is vrij onbekend, maar daar kan vanwege de Coronacrisis zomaar verandering in komen. ZZP’ers zullen momenteel soms vanwege de onzekere toekomst al dan niet parttime een dienstbetrekking vervullen en zullen dan vanwege de fiscale faciliteiten deze inkomsten het liefst als onderdeel van de winst aan willen merken.

Let op! Houd er rekening mee dat de werkzaamheden in loondienst moeten samenhangen met de werkzaamheden die je verricht in de onderneming én dat de looninkomsten ondergeschikt moeten zijn.

Contact
Zijn er vragen over bovenstaand bericht, neem dan vooral contact met ons op via telefoonnummer 0222-314141 voor onze vestiging op Texel of 0223-612255 voor onze vestiging in Den Helder.