Heb je vóór 1 oktober 2021 de intentie vastgelegd om de IB-onderneming vanaf het jaar 2021 zonder fiscale afrekening (geruisloos) in te brengen in een BV? Dan moet je nu snel in actie komen als deze inbreng nog niet is afgerond.

Geruisloze inbreng
Bij een geruisloze inbreng in een BV hoef je geen inkomstenbelasting te betalen over stille en fiscale reserves en goodwill in de onderneming. De BV neemt als het ware fiscaal de plaats in van de IB-onderneming.

Let op! De oudedagsreserve kan niet zonder meer doorgeschoven worden naar de BV, maar er zijn wel mogelijkheden om deze om te zetten in een lijfrente bij de BV.

Voorovereenkomst
Als er plannen zijn om een IB-onderneming geruisloos in een BV te brengen, is het altijd verstandig om deze intentie vast te leggen in een voorovereenkomst. Wanneer deze voorovereenkomst vóór 1 oktober 2021 naar de Belastingdienst is gezonden, kan de inbreng in de BV met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2021 plaatsvinden.

Oprichting van en inbreng in BV
Voorwaarden voor deze terugwerkende kracht zijn wel dat de oprichting van de BV én de inbreng van de onderneming in de BV plaatsvinden binnen 15 maanden ná 1 januari 2021. Dit betekent dat je nog tot en met 31 maart 2022 de tijd hebt om een BV op te richten en een onderneming in te brengen.

Tip! Voor 2022 gelden dezelfde spelregels. Registreer je vóór 1 oktober 2022 de voorovereenkomst bij de Belastingdienst? En richt je uiterlijk 31 maart 2023 een BV op en brengt je de IB-onderneming uiterlijk op die datum in? Dan kan dat, mits je aan alle overige voorwaarden voldoet, met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2022.

Contact
Zijn er vragen over bovenstaand bericht, neem dan vooral contact met ons op via telefoonnummer 0222-314141 voor onze vestiging op Texel of 0223-612255 voor onze vestiging in Den Helder.