Als een ondernemer een starterskrediet van het UWV terug moet betalen, is dit fiscaal niet aftrekbaar. Het is namelijk niet aan te merken als persoonsgebonden aftrekpost, noch als negatief loon.

Starterskrediet

Ben je arbeidsongeschikt en wil je een bedrijf starten, dan kom je welllicht in aanmerking voor een starterskrediet. Dit kan als een commerciële bank jou geen lening wil verstrekken, terwijl het UWV wel borg voor jou wil staan. Over de lening betaal je  rente. Hoelang je over het terugbetalen van de lening mag doen, hangt af van de hoogte van de lening.

Geen aftrekpost

In een zaak die voorlag bij rechtbank Zeeland-West-Brabant had een man een starterskrediet van €20.000 gekregen. Omdat hij zijn bedrijf na drie jaar weer staakte, moest hij het krediet terugbetalen. Vijf jaar later stond er nog een bedrag van ruim €14.000 open. De man wilde dit in aftrek brengen op zijn inkomen, maar die vlieger ging niet op.

Krediet onbelast

De man voerde aan dat het krediet, toen het aan hem verstrekt was, belast was geweest en dat hij het als inkomen had aangegeven. Dit bleek echter niet uit de feiten, zodat de rechter hieraan voorbij ging.

Persoonsgebonden aftrekposten limitatief

Het terug te betalen krediet is volgens de rechtbank ook niet aan te merken als een persoonsgebonden aftrekpost. Deze aftrekposten zijn namelijk limitatief in de wet opgesomd, zoals bepaalde zorgkosten. Terug te betalen starterskredieten zijn niet vermeld en kunnen dan ook niet als zodanig worden aangemerkt. De rechtbank stelde de inspecteur dan ook in het gelijk.

Contact
Zijn er vragen over bovenstaand bericht, neem dan vooral contact met ons op via telefoonnummer 0222-31414 voor onze vestiging op Texel of 0223-612255 voor onze vestiging in Den Helder