Als je een auto van de zaak rijdt, hoef je geen bijtelling te betalen als je de auto in het jaar niet meer dan 500 km privé hebt gebruikt. Dit moet je wel kunnen bewijzen. Een sluitende kilometeradministratie is daartoe erg nuttig, maar niet in alle gevallen een vereiste.

Minder dan 500 km privé
Wel is vereist dat je bewijst dat de auto maximaal 500 km privé hebt gebruikt. Hóe je dat bewijst, mag je zelf weten. In een zaak bij de rechtbank Noord-Holland was een Excel-bestand met de rittenstaat beschadigd geraakt en achteraf hersteld.

Rittenstaat niet foutloos
Bij de hersteloperatie achteraf had de betreffende ondernemer onder meer gebruikgemaakt van zijn urenregistratie, zijn agenda, facturen en een routeplanner. De rittenstaten over een periode van vijf jaar waren daardoor niet foutloos.

Bewijs voldoende
Voor de rechter was voor twee jaren voldoende duidelijk dat er met de auto in die jaren niet meer dan 500 km privé was gereden. Echter voor drie jaren was dat niet het geval en bleven de navorderingsaanslagen in stand.

Tip! Zorg voor een goede back-up van de rittenregistratie of sla deze op in de ‘cloud’, zodat een technisch mankement je niet noodlottig wordt. Het gaat immers om forse bedragen!

Contact
Zijn er vragen over bovenstaand bericht, neem dan vooral contact met ons op via telefoonnummer 0222-314141 voor onze vestiging op Texel of 0223-612255 voor onze vestiging in Den Helder.