Heb je een BV, dan kun je overwegen om nog dit jaar dividend uit te keren. Dit jaar, in 2020, betaal je namelijk 26,25% belasting in box 2, terwijl deze in 2021 oploopt naar 26,9%. Het loont om te kijken of dit voor jou als DGA interessant is.

Niet altijd gunstig
Het uitkeren van dividend bespaart je belasting in box 2, maar is desondanks niet altijd gunstig. Als je als DGA het dividend namelijk dit jaar niet meer aanwendt voor consumptieve doeleinden, telt het mee in box 3 en betaal je er belasting over. De peildatum hiervoor is 1 januari 2021.

Dividend schuldig blijven
Wil je heffing in box 3 voorkomen en wil je het uitgekeerde dividend niet vóór 1 januari 2021 consumptief aanwenden, dan kan de BV het onvoorwaardelijk toegekende dividend ook aan je schuldig blijven tot na de datum van 1 januari. Je profiteert dan nog van het lage tarief in box 2 én het dividend telt niet mee in box 3.

Zakelijke vergoeding
Je moet hiervoor wel een zakelijke vergoeding met de BV afspreken over de periode dat de BV het dividend schuldig blijft. Hierover moet je een zakelijke rente vergoed krijgen die weer belast is in box 1. Aangezien het slechts een korte periode hoeft te zijn, valt deze extra last ruimschoots weg tegen de besparing in box 3.

Lening aflossen
Je kunt het dividend ook gebruiken om een lening die je bij de BV hebt, af te lossen. Dit is met name interessant als je meer dan € 500.000 aan leningen uit hebt staan bij de BV. Er zijn plannen dat vanaf 2023 leningen boven dit bedrag als bovenmatig worden aangemerkt en je er belasting over moet betalen.

Let op! Heb je gebruikgemaakt van steunmaatregelen? Dan geldt er in bepaalde situaties een verbod inzake het uitdelen van dividend aan bestuur en directie. Dit is het geval als gebruik is gemaakt van de NOW-regelingen of als de BV langer dan drie maanden uitstel van betaling van belasting heeft gekregen. Of dit verbod ook voor jouw BV of concern geldt, hangt onder meer af van de omvang van de ontvangen steun.

Contact
Zijn er vragen over bovenstaand bericht, neem dan vooral contact met ons op via telefoonnummer 0222-314141 voor onze vestiging op Texel of 0223-612255 voor onze vestiging in Den Helder.