Nog even en 2022 zit erop. Wellicht leuk om op de jaarwisseling te proosten met jouw personeel. Daarbij kan het fiscaal van belang zijn of je kiest voor een oudejaarsborrel of een toost uitbrengt op het nieuwe jaar. Wellicht kies je zelfs voor beide!

Werkkostenregeling
De vraag is van belang, omdat een borrel met een hapje die je buiten de deur houdt met jouw personeel belast is als loon. Waarschijnlijk wil je niet dat jouw werknemers hiervoor financieel benadeeld worden en breng je de borrel onder in de werkkostenregeling (WKR). De borrel blijft dan onbelast voor jouw werknemers.

Meer vrije ruimte in 2023
Vergoedingen en verstrekkingen die je onderbrengt in de WKR zijn voor de werknemer onbelast.
De vrije ruimte in de WKR bedraagt dit jaar (2022) 1,7% van de loonsom tot €400.000 en 1,18% over het meerdere. In 2023 is de WKR ruimer, namelijk 3% van de loonsom tot €400.000 en 1,18% over het meerdere. De vrije ruimte bedraagt volgend jaar dus maximaal €5.200 meer.

Let op! Je betaalt als werkgever 80% belasting over het bedrag aan vergoedingen en verstrekkingen dat boven de vrije ruimte uitkomt.

Borrelen in 2022 of 2023?
Heb je dit jaar nog vrije ruimte over, dan is het wellicht logisch nog dit jaar te kiezen voor een oudejaarsborrel buiten de deur en deze onder te brengen in de werkkostenregeling. Over de borrel betaal je dan geen 80% belasting.
Is jouw vrije ruimte al op, dan is het handiger voor een borrel buiten de deur in het nieuwe jaar te kiezen. Als je deze dan onderbrengt in de werkkostenregeling, betaal je geen belasting als je in 2023 binnen de vrije ruimte blijft. Die is, afhankelijk van jouw loonsom, ook voor jou waarschijnlijk een stuk ruimer dan dit jaar.

Tip! Een borrel binnenshuis (op kantoor of op de werkplek) is onbelast en komt ook niet ten laste van de vrije ruimte. Proost!

Contact
Zijn er vragen over bovenstaand bericht, neem dan vooral contact met ons op via telefoonnummer 0222-314141 voor onze vestiging op Texel of 0223-612255 voor onze vestiging in Den Helder.