Als je een elektrische auto bezit, kun je deze op tal van openbare plaatsen opladen. Na het opladen dien je jouw auto van de oplaadplaats te verwijderen. Doe je dit niet, dan riskeer je een boete.

Wegwezen na opladen
Gemeentes stellen voor het opladen van elektrische voertuigen vaak oplaadplaatsen beschikbaar. Daarbij is meestal bepaald dat de oplaadplaats na het opladen weer vrijgemaakt moet worden. Zo ook in de gemeente Noordwijk.

Boete €95
Een automobilist had in de gemeente Noordwijk zijn elektrische auto opgeladen en deze daarna op de oplaadplek ten minste nog twee uur geparkeerd. Dit kwam hem op een boete van €95 te staan wegens het parkeren met een ander doel dan het opladen van een elektrische auto.

Bewijs
De controleur van de gemeente had via foto’s het bewijs verzameld dat de auto na het opladen nog minstens twee uur op de oplaadplaats geparkeerd stond. De automobilist ontkende dit ook niet, maar stelde dat van hem niet verwacht kon worden dat hij naast de auto zou wachten tot deze opgeladen zou zijn, om deze dan direct daarna te verwijderen.

Wat is ‘langdurig’?
De man stelde bovendien dat nergens bepaald was wat onder ‘langdurig’ bezet houden van een oplaadplaats verstaan moest worden. Het Hof Leeuwarden ging hier niet in mee. Een elektrische auto berekent in de regel zelf de oplaadtijd, terwijl de bestuurder deze berekening zelf ook kan maken. Men kan dus weten wanneer ongeveer het moment is aangebroken om de auto weer te verwijderen. De boete bleef dan ook in stand.

Contact
Zijn er vragen over bovenstaand bericht, neem dan vooral contact met ons op via telefoonnummer 0222-314141 voor onze vestiging op Texel of 0223-612255 voor onze vestiging in Den Helder.