Als je met een auto rijdt waarvan je het kenteken hebt laten schorsen, riskeer je een naheffing met boete. Je kunt echter aan de boete ontkomen als je niets te verwijten valt. Desondanks blijft de naheffing dan in stand.

Kenteken schorsen
Als je een auto tijdelijk niet gebruikt, kun je het kenteken laten schorsen. Je hoeft dan tijdelijk geen motorrijtuigenbelasting (MRB) te betalen. Je mag de auto dan niet op de openbare weg gebruiken.

Uitzondering op dag van keuring
Er geldt een uitzondering op de dag dat de auto APK gekeurd wordt. Je moet dan de afspraakbevestiging met daarop het tijdstip van de keuring wel bij je hebben. Deze moet je kunnen laten zien als de politie daar om vraagt. Ook moet het voertuig WA verzekerd zijn. Je mag alleen rond de afspraaktijd rijden van het adres waar het voertuig is gestald naar het adres waar de APK-keuring plaatsvindt. Je dient hiervoor de kortste route te nemen.

Geen boete, wel naheffing
Enige tijd geleden bracht een automobilist zijn auto ter keuring naar de garage. Daar bleek dat eerst een aantal mankementen moest worden verholpen. De garage maakte enkele weken later een proefrit met de herstelde auto. Dit werd gesignaleerd, waarna er een naheffing van € 667 plus een boete van € 66 volgde. De rechtbank achtte alleen de boete onterecht.

Naheffing blijft overeind
De rechtbank achtte de naheffing wel terecht, aangezien er met de auto van de weg gebruik was gemaakt, terwijl het kenteken geschorst was. De garage had voor deze proefrit dan ook handelaarskentekenplaten moeten gebruiken. Omdat de eigenaar van de auto de schorsing ervan bij de garage gemeld had, lag de schuld niet bij hem. Daarom kwam de boete te vervallen.

Contact
Zijn er vragen over bovenstaand bericht, neem dan vooral contact met ons op via telefoonnummer 0222-31414 voor onze vestiging op Texel of 0223-612255 voor onze vestiging in Den Helder