Zorgmedewerkers die zich hebben ingezet voor patiënten en cliënten met Corona, hebben recht op een bonus. De bonus bedraagt €1.000 in 2020 en €500 in 2021. De bonus in 2021 is door het kabinet met Prinsjesdag bekendgemaakt.

Extra € 500 bonus
De bonus van €1.000 was al eerder toegezegd. De extra € 500 die in 2021 wordt uitbetaald nog niet. Naar verwachting wordt de bonus van €1.000 nog vóór kerst uitbetaald en de bonus van €500 vóór 1 juli 2021.

Bonus is netto
De zorgbonus is netto. Dit betekent dat de belasting voor rekening komt van de werkgever. Dit geldt ook voor ZZP’ers die voor de zorgbonus in aanmerking komen. De opdrachtgever betaalt dan de belasting en wordt hiervoor ook door het Rijk gecompenseerd.

Geen effect op toeslagen
De zorgbonussen hebben ook geen effect op eventueel te ontvangen toeslagen. Dit is uitzonderlijk, omdat de zorgbonus het inkomen verhoogt en toeslagen bedoeld zijn als compensatie bij een gering inkomen.

Transitievergoeding
Dat de bonus niet meetelt voor de hoogte van toeslagen betekent een verschil in behandeling met onder meer transitievergoedingen. Een transitievergoeding die bij ontslag verkregen wordt beïnvloedt namelijk wel de hoogte van de toeslagen. In een reactie op Kamervragen liet het kabinet onlangs weten dit niet te zullen wijzigen.

Niet voor iedereen
De zorgbonus is overigens niet weggelegd voor iedere medewerker in de zorg. Zo is er onder meer een inkomensgrens van €73.000 bruto bij een voltijds dienstverband. Degenen die meer verdienen, krijgen de zorgbonus dus niet. De exacte voorwaarden voor de zorgbonus zijn gepubliceerd op de site rijksoverheid.nl.

Contact
Zijn er vragen over bovenstaand bericht, neem dan vooral contact met ons op via telefoonnummer 0222-314141 voor onze vestiging op Texel of 0223-612255 voor onze vestiging in Den Helder.