Je kunt de kosten van tijdelijk verblijf van de werknemers onder voorwaarden onbelast aan hen vergoeden of verstrekken. Hiervoor geldt binnen de werkkostenregeling een zogeheten gerichte vrijstelling. Als je hiervan gebruik wilt maken zonder onderliggende bewijsstukken (‘bonnetjes’), kan dit door aan te sluiten bij de vergoedingen aan ambtenaren op dienstreis.

Tijdelijk verblijf
De vergoeding of verstrekking van verblijfskosten is alleen gericht vrijgesteld – en dus belastingvrij – als er sprake is van tijdelijk verblijf. Dit is het geval als de werknemer een zogenaamde ambulante werknemer is. Reist de werknemer steeds naar verschillende arbeidsplaatsen, dan is hij of zij ambulant. Reist de werknemer doorgaans 1 keer per week naar dezelfde arbeidsplaats op maximaal 20 dagen, dan is hij of zij ook ambulant.

Tip! De maximaal 20 dagen moet je beoordelen over een zogenoemde referentieperiode.

Zijn er zakelijke redenen voor de werknemer om niet bij de plaats van het werk te gaan wonen? Bijvoorbeeld bij tijdelijke projecten of omdat hij of zij nog in de proeftijd zit? Dan is er ook sprake van tijdelijk verblijf.

Zonder bonnetje
Wil je niet elke keer bonnetjes verzamelen als bewijs van de tijdelijke verblijfskosten, dan kun je ook aansluiten bij de vergoedingen voor verblijfskosten aan ambtenaren op dienstreis. Dit kan als de werknemers wat hun uitgaven betreft vergelijkbaar zijn met deze ambtenaren.

Binnenlandse dienstreizen
Voor binnenlandse dienstreizen kun je in 2022 dan de volgende bedragen voor verblijfskosten belastingvrij vergoeden aan de werknemer:
• kleine uitgaven overdag: € 5,03
• kleine uitgaven ’s avonds: € 10,07
• een ontbijt: € 11,27
• een lunch: € 10,19
• een avondmaaltijd: € 25,59
• logies: € 114,12

Tip! Je kunt ook meer vergoeden dan deze bedragen. Het meerdere is dan echter wel belast als loon bij de werknemer, tenzij je dit meerdere aanwijst in de vrije ruimte van de werkkostenregeling. Houd er daarbij rekening mee dat je dan bij overschrijding van de vrije ruimte in een jaar 80% eindheffing betaalt over deze overschrijding.

Buitenlandse dienstreizen
Ook voor buitenlandse dienstreizen bestaat een mogelijkheid om aan te sluiten bij de vergoedingen voor verblijfskosten aan ambtenaren op buitenlandse dienstreis.

Contact
Zijn er vragen over bovenstaand bericht, neem dan vooral contact met ons op via telefoonnummer 0222-314141 voor onze vestiging op Texel of 0223-612255 voor onze vestiging in Den Helder.