Door: Sandra Koning

Even geleden had ik een zakelijke ontmoeting met René de Lange. We kregen het, naast de zakelijke afspraak bij de NBC, ook over social media en daarmee over bloggen, een interessante bezigheid waar ik graag mee wilde starten. Maar ja, hoe pak je zoiets aan? Dit gaf ons gesprek een draai naar mijn jeugd, waar mijn passie voor het beroep als accountant geboren is.

De beroepskeuze test

In mijn verhaal ging ik terug naar de HAVO (halverwege jaren ’80 begin jaren ’90). In de 4e klas van de HAVO werd er een beroepskeuze test afgenomen waar een persoonlijk gesprek aan gekoppeld werd. Mij werd tijdens dat gesprek als 16-jarige gevraagd wat ik zag als mijn toekomstige beroep. Op die leeftijd leek dat erg ver weg, maar ik zal nooit vergeten wat mijn keuzes waren op dat moment: ik wilde graag maatschappelijk werker worden, journalist was een mooie optie, het onderwijs zou een goede keus zijn en anders iets met cijfers.

Die avond thuis werd het al iets duidelijker. Volgens mijn vader was er veel werkloosheid in maatschappelijk werk, dat werd het dus niet. Ik haalde de toelatingstoetsen voor de School voor Journalistiek en mocht gaan deelnemen aan een nieuwe studierichting, journalistiek management. Dat werd het ook niet. Ik kon me er op die leeftijd gewoonweg geen voorstelling bij maken. Dus ik ging naar een open dag van de Pabo. Daar lag veel nadruk op knutselen en muziek, dat zag ik niet zitten: ik ben amuzikaal en knutselen werd me op de kleuterschool al afgeraden. Kortom, ik ging naar de MEAO om iets te gaan doen met cijfers.

De opmaat tot mijn huidige beroep: accountant

Wat me na vele jaren werkervaring in het bankwezen duidelijk werd, was dat ik voornamelijk het persoonlijke contact met klanten miste in mijn beroep (ik was controller) dus schoolde ik me om naar accountant. Na mijn gesprek met René de Lange dacht ik nog eens terug aan mijn keuzes op 16-jarige leeftijd. Ik ben accountant geworden, heb passie voor mensen, leid graag collega’s op en krijg ook nog eens de kans om te gaan bloggen. Kortom als 16-jarige had ik het toch redelijk bij het goede eind, alles wat ik toen graag wilde gaan doen komt nu samen in mijn huidige beroep!

Toekomstige blogs

In mijn toekomstige blogs wil ik graag aandacht besteden aan informatieverschaffing op verscheidene gebieden maar tegelijkertijd is het ook de uitdaging om te zorgen dat het voor de lezers interessant blijft om ze te lezen.

Best lastig, want vraag een willekeurige persoon naar het beeld over een accountant en je krijgt een saaie man in een donker pak met grijs haar en een strenge, degelijke uitstraling. Wie mij kent, weet dat ik in dit standaard plaatje niet kwalificeer.

De uitslag van de beroepskeuze test

En voor de oplettende lezer: de uitslag van mijn schriftelijke beroepskeuze test luidde als volgt: orchideeënkweker, kraamverzorgster en kapster. Door deze beroepen niet te gaan uitoefenen heb ik uiteindelijk denk ik veel leed bespaard.

(Sandra Koning is werkzaam bij NBC/Eelman & Partners als Accountant-Administratieconsulent en MKB adviseur, bloggen doet zij op persoonlijke titel)