Dit jaar is vanwege Corona de vrije ruimte van de werkkostenregeling flink verhoogd. Tot een loonsom van €400.000 bedraagt de vrije ruimte 3%, over het meerdere van de loonsom 1,18%. Heb je nog vrije ruimte over dit jaar, laat die dan niet verloren gaan, want je kunt de vrije ruimte niet doorschuiven naar volgend jaar.

Werkkostenregeling
Via de werkkostenregeling kun je allerlei zaken belastingvrij vergoeden en verstrekken aan de werknemers. Dat hoeven niet alleen kostenvergoedingen te zijn. Ook bijvoorbeeld ook een extraatje vanwege een prima omzet kun je via de werkkostenregeling belastingvrij verstrekken.

Vrije ruimte
Vergoedingen en verstrekkingen die niet boven de vrije ruimte uitkomen, zijn belastingvrij. Komen ze wel boven de vrije ruimte uit, dan blijven ze belastingvrij voor de werknemer. Je moet als werkgever dan wel 80% belasting betalen via de eindheffing.

Tip! Ga na of je nog vrije ruimte over hebt. Zo ja, dan kun je deze gebruiken voor een belastingvrij extraatje. Ben je DGA van een BV, dan geldt dit ook voor jouzelf. Denk aan een mooi kerstpakket of een leuke bonus.

Gebruikelijkheidstoets
Je moet bij gebruik van de werkkostenregeling wel letten op de gebruikelijkheidstoets. Dit betekent dat de vergoeding of verstrekking niet meer dan 30% mag afwijken van wat in vergelijkbare situaties gebruikelijk is.

Let op! In beginsel doet de fiscus over vergoedingen en verstrekkingen van maximaal €2.400 per werknemer per jaar niet moeilijk. Je moet ook dan wel binnen de vrije ruimte blijven, anders betaal je 80% belasting.

Contact
Zijn er vragen over bovenstaand bericht, neem dan vooral contact met ons op via telefoonnummer 0222-314141 voor onze vestiging op Texel of 0223-612255 voor onze vestiging in Den Helder.