Het kabinet gaat de reisbranche financieel ondersteunen in verband met de grote aantallen verstrekte vouchers voor vakantiereizen die vanwege de Coronacrisis niet door kunnen gaan. Reisbureaus moeten deze vouchers, indien gewenst door de consument, omzetten in een terugbetaling.

Voucher-bank
Het kabinet gaat een speciale ‘voucher-bank’ oprichten. Deze voucher-bank biedt reisorganisaties de mogelijkheid om bij de overheid deels een lening voor alle vouchers te krijgen. Met dat geld kunnen reisorganisaties de consument schadeloosstellen.

Geld terug
De kwestie is urgent omdat consumenten volgens Europese regelgeving recht op hebben om hun geld terug te krijgen. Veel reisorganisaties kunnen echter niet aan die verplichting voldoen, ze zouden daardoor failliet gaan. Er zijn echter al organisaties actief die, wanneer niet betaald wordt, voor de consument op basis van ‘no cure no pay’ naar de rechter zullen stappen.

Gedeeltelijke lockdown
Overigens heeft het kabinet de gedeeltelijke lockdown aangescherpt. Zo wordt geadviseerd tot half januari 2021 geen vakantiereizen naar het buitenland te boeken. Wellicht moet de reiswereld hierdoor nu vaker bij de voucher-bank aankloppen.

Contact
Zijn er vragen over bovenstaand bericht, neem dan vooral contact met ons op via telefoonnummer 0222-314141 voor onze vestiging op Texel of 0223-612255 voor onze vestiging in Den Helder.