Geef je het personeel dit jaar een eindejaarsbonus? Check dan of je nog ruimte hebt in de werkkostenregeling. Hiermee kun je flink wat belasting besparen.

Vrije ruimte werkkostenregeling
Via de WKR kun je de werknemers belastingvrij allerlei zaken, zoals een eindejaarsbonus, belastingvrij verstrekken. Je beschikt daarbij over een vrije ruimte die dit jaar tot een totale loonsom van €400.000 3% bedraagt en over het meerdere 1,18%. Blijven de vergoedingen en verstrekkingen aan het personeel binnen deze vrije ruimte, dan betaal je ook als werkgever geen belasting.

Eindheffing
Schiet je wel over de vrije ruimte heen, dan betaal je als werkgever 80% eindheffing. Dat lijkt veel, maar als je een bonus gaat bruteren ben je vaak meer kwijt. Je betaalt dan naast belasting namelijk ook premies, bij een bonus binnen de WKR niet.

Gebruikelijkheidstoets
Je mag echter niet zomaar allerlei zaken belastingvrij via de werkkostenregeling vergoeden of verstrekken. Er geldt een gebruikelijkheidstoets, wat betekent dat de vergoeding of verstrekking niet meer dan 30% mag afwijken van wat in soortgelijke omstandigheden gebruikelijk is.

Tip! De fiscus heeft aangegeven ervan uit te gaan dat een bedrag van maximaal €2.400 per werknemer per jaar bij vergoedingen of verstrekkingen gebruikelijk is.

Ook voor de DGA
Nu het jaar bijna voorbij is, is het daarom van belang te bekijken of er nog vrije ruimte over is en of je deze alsnog wilt besteden. Bijvoorbeeld aan een eindejaarsbonus. Een DGA van een BV mag die ook aan zichzelf verstrekken en aan zijn partner als die ook in de BV werkzaam is.

Let op! Houd je dit jaar vrije ruimte over, dan schuift deze niet door naar volgend jaar en ben je deze dus kwijt.

Contact
Zijn er vragen over bovenstaand bericht, neem dan vooral contact met ons op via telefoonnummer 0222-314141 voor onze vestiging op Texel of 0223-612255 voor onze vestiging in Den Helder.