Heb je in 2022 vluchtelingen uit de Oekraïne in jouw huis opgevangen? Let dan op bij het invullen van uw aangifte inkomstenbelasting. Mogelijk wordt een vluchteling namelijk aangemerkt als jouw fiscale partner. De Belastingdienst biedt een oplossing voor eventuele nadelige gevolgen daarvan.

Fiscale partner
In de wet is opgenomen dat fiscaal partnerschap kan ontstaan door het samenwonen met iemand waarbij ook een minderjarig kind van één van beiden op hetzelfde adres woont. Door deze regel kan een vluchteling die je in 2022 in jouw huis opving, jouw fiscale partner worden, bijvoorbeeld omdat jouw minderjarig kind of een minderjarig kind van de vluchteling bij jou in huis woonde.
Let op !Deze complicatie doet zich alleen voor als u geen andere fiscale partner heeft. Je kunt namelijk altijd maar één fiscale partner hebben.

Contact Belastingdienst
Het kabinet wil niet dat je fiscaal nadelige gevolgen heeft van het opvangen van Oekraïense vluchtelingen. Je kunt daarom contact opnemen met de Belastingtelefoon (0800-0543) als de Oekraïense vluchteling in 2022 als jouw fiscale partner wordt aangemerkt.

Aangifte inkomstenbelasting
Je kunt uw aangifte gewoon naar waarheid invullen. De vraag ‘Had u in 2022 een huisgenoot?’ moet je dan ook met ‘ja’ beantwoorden als je Oekraïense vluchtelingen in jouw huis opving. Als je de mededeling krijgt ‘U bent geen fiscale partner met [naam vluchteling]’, dan wordt de vluchteling niet als jouw fiscale partner aangemerkt. Je hoeft dan niets te doen.
Krijg je de mededeling niet, leg dan contact met de Belastingtelefoon. De vluchteling wordt dan namelijk als jouw fiscale partner aangemerkt.

Contact
Zijn er vragen over bovenstaand bericht, neem dan vooral contact met ons op via telefoonnummer 0222-31414 voor onze vestiging op Texel of 0223-612255 voor onze vestiging in Den Helder