In Nederland hebben enkele gemeentes een zogeheten milieuzone voor vrachtauto’s op diesel. Vanaf 2022 mogen alleen vrachtauto’s met emissieklasse 6 en elektrische vrachtauto’s nog binnen deze milieuzones rijden.

Milieuzones
Amsterdam, Arnhem, Breda, Delft, Den Haag, Eindhoven, Leiden, Maastricht, Rijswijk, Rotterdam, ’s-Hertogenbosch, Tilburg en Utrecht beschikken over een milieuzone voor vrachtauto’s. Haarlem krijgt deze per 2022. Amsterdam en Eindhoven hebben ook een milieuzone voor bussen. Den Haag en Utrecht krijgen die per 2022.

Personen- en bestelauto’s
Amsterdam, Arnhem, Den Haag en Utrecht hebben tevens een milieuzone voor personen- en bestelauto’s. Amsterdam en Den Haag hebben die ook voor snor- en bromfietsen.

Toegang checken
Als je niet precies weet hoe vervuilend jouw vervoermiddel is, kun je op de site www.milieuzones.nl checken of jouw vervoermiddel toegang heeft tot de milieuzone. Dit is alleen niet mogelijk voor snor- en bromfietsen.

Waar mag je nog komen?
Op genoemde site kun je ook checken waar een vrachtauto die niet aan de normen voldoet, nog mag komen. In gemeentes met een milieuzone staat precies aangegeven waar deze begint en eindigt.

Subsidies
Om ondernemers aan te moedigen milieuvriendelijker te transporteren zijn ook tal van subsidies beschikbaar. Zo kom je dit jaar bijvoorbeeld voor een elektrische vrachtwagen in aanmerking voor de milieu-investeringsaftrek en heb je de mogelijkheid tot willekeurig afschrijven.

Contact
Zijn er vragen over bovenstaand bericht, neem dan vooral contact met ons op via telefoonnummer 0222-314141 voor onze vestiging op Texel of 0223-612255 voor onze vestiging in Den Helder.