Nederland gaat nog steeds gebukt onder tropische temperaturen. Natuurlijk wil je dat de werknemers het hoofd koel houden. Diegenen die nu bij je op de zaak werken trakteer je misschien wel eens op een ijsje van de zaak. En de medewerkers die thuis aan het werk zijn dan?

Consumpties vrijgesteld
Een drankje of ijsje van de zaak is in principe loon, maar als consumptie specifiek vrijgesteld van belastingheffing. Het gaat dan wel om het drankje of ijsje dat je op de werkplek verstrekt.

Thuiswerkers hebben pech
De thuiswerkers kun je dus helaas niet van een onbelast drankje of ijsje voorzien. Dit is alleen anders als de thuiswerker over een werkkamer beschikt met een eigen ingang en eigen sanitair én je met de thuiswerker een huurovereenkomst inzake het gebruik van deze werkkamer hebt afgesloten.

Vergoeding belast
Je mag een drankje of ijsje belastingvrij verstrekken, maar niet vergoeden. Doe je dit toch, dan is de vergoeding belast bij de werknemer.

Beperkt aftrekbaar
De kosten van een verstrekt drankje of ijsje zijn onbelast voor het personeel en voor de werkgever deels aftrekbaar. Voor ondernemers in de inkomstenbelasting is dit in beginsel voor 80%, voor ondernemers met een BV in beginsel voor 73,5%.

Let op! Heb je de consumptie vergoed, dan is deze belast bij de werknemer en daarom bij de werkgever voor 100% aftrekbaar. De vergoeding wordt dan namelijk aangemerkt als loonkosten.

Werkkostenregeling
Je kunt een belaste consumptie voor de werknemer onbelast houden door deze onder te brengen in de WKR. Een vergoeding, dus ook die voor de thuiswerker, blijft dan voor de werknemer toch onbelast. Bovendien is de vergoeding voor de werkgever 100% aftrekbaar. Je betaalt wel 80% eindheffing, als het totaal aan vergoedingen en verstrekkingen dit jaar boven de zogenaamde ‘vrije ruimte’ uitkomt.

Let op! De vrije ruimte is dit jaar, juist met het oog op de Coronacrisis, tijdelijk verhoogd. De vrije ruimte bedraagt in 2020 3% van de loonsom tot € 400.000. Bij een hogere loonsom is de vrije ruimte over het meerdere 1,2%.

Contact
Zijn er vragen over bovenstaand bericht, neem dan vooral contact met ons op via telefoonnummer 0222-314141 voor onze vestiging op Texel of 0223-612255 voor onze vestiging in Den Helder.