Het kabinet wil de levering en installatie van zonnepanelen op of bij woningen belasten met 0% BTW. Op deze manier worden de administratieve lasten voor vooral particulieren rond het terugvragen van BTW op zonnepanelen fors verminderd. Het is de bedoeling dat het nultarief op 1 januari 2023 ingaat.

Groen licht EU
Eerder al gaf de EU groen licht voor de invoering van een BTW-nultarief op zonnepanelen op woningen. Ondanks de plannen is de invoering hiervan in Nederland nog onzeker en onder meer afhankelijk van de budgettaire effecten. Ook vindt er eerst nog een internetconsultatie plaats.

Terugvragen btw
Particulieren kunnen nu de BTW op de aanschaf en installatie van zonnepanelen terugvragen door zich aan te melden als ondernemer. Dit is mogelijk omdat ze ook energie terugleveren aan de elektriciteitsmaatschappij.

Administratieve rompslomp
In praktijk blijken nog veel particulieren de BTW niet terug te vragen, vooral vanwege de ermee samenhangende administratieve rompslomp. Ook voor de Belastingdienst leidt de huidige regeling tot veel extra werk.

Niet alleen particulieren
De verlaging van het BTW-tarief naar 0% gaat niet alleen gelden voor particulieren, maar betreft alle zonnepanelen die op of in de onmiddellijke nabijheid van woningen worden geplaatst. Het is nog niet duidelijk hoe dit precies wordt gedefinieerd voor panden die zowel als bedrijfspand als woning worden gebruikt.

Let op! Het betreft een wetsvoorstel onder voorbehoud. En ook de Tweede en Eerste Kamer moeten nog akkoord gaan.

Contact
Zijn er vragen over bovenstaand bericht, neem dan vooral contact met ons op via telefoonnummer 0222-314141 voor onze vestiging op Texel of 0223-612255 voor onze vestiging in Den Helder.