De eigen woning is belast in box 1. Daardoor is de hypotheekrente ook aftrekbaar. Soms kun je de hypotheek echter beter onderbrengen in box 3. Hoezo eigenlijk?

Woning en hypotheek in box 1
Dat de woning in box 1 zit, betekent onder meer dat je hierover jaarlijks belasting betaalt via het eigenwoningforfait. Een deel van de WOZ-waarde, in 2022 in de meeste gevallen 0,45%, moet je daardoor bij het inkomen tellen. Daar mag je de betaalde hypotheekrente echter weer van aftrekken.

Hypotheekrente laag
De hypotheekrente staat al jaren op een historisch laag peil. De aftrek zet voor veel bezitters van een eigen woning dan ook nauwelijks meer zoden aan de dijk. Bovendien is de hypotheekrente volgend jaar nog maar aftrekbaar tegen maximaal 40% en vanaf 2023 tegen maximaal 37,05%. Ook hierdoor is het voordeel van de aftrek nog maar beperkt.

Overbrengen naar box 3?
Als je de hypotheekschuld overbrengt naar box 3, is de hypotheekrente niet meer aftrekbaar in box 1. Daar staat tegenover dat de hypothecaire schuld het vermogen in box 3 vermindert. Met name als je veel vermogen bezit, bespaar je hierdoor aanzienlijk aan te betalen belasting in box 3. In 2022 tot maximaal 1,71% van de hypothecaire schuld. Dat is vaak meer dan je extra betaalt in box 1 vanwege het verlies van de aftrek van de hypotheekrente.

Overbrengen kan niet zomaar
Het overbrengen van de hypothecaire schuld kan echter niet zomaar. Deze schuld moet namelijk verplicht in box 1 worden ondergebracht, tenzij je niet meer aan de fiscale voorwaarden voldoet. Als je de hypothecaire lening aflost en pas minstens twee jaar later weer opneemt, voldoe je niet meer aan de fiscale voorwaarden voor aftrek van de hypotheekrente. De lening is dan namelijk niet meer bedoeld voor de aankoop of verbouwing van een woning en verhuist dan automatisch naar box 3.

Hypotheek vanaf 2013 eenvoudiger naar box 3
Dateert de hypotheek echter van ná 2012, dan is het eenvoudiger de schuld naar box 3 te transporteren. Bijvoorbeeld door met de bank af te spreken dat je de hypothecaire lening niet in 30 jaar aflost, maar in 31 jaar. Ook dan voldoe je namelijk niet meer aan de fiscale voorwaarden.

Contact
Zijn er vragen over bovenstaand bericht, neem dan vooral contact met ons op via telefoonnummer 0222-314141 voor onze vestiging op Texel of 0223-612255 voor onze vestiging in Den Helder.