Als je, als inwoner van Nederland, in een auto met een buitenlands kenteken in Nederland rijdt, moet je BPM betalen. Voor kort gebruik is een vrijstelling mogelijk, die normaliter maximaal één keer per 12 maanden kan worden aangevraagd. Vanwege Corona is deze vrijstelling tot 1 oktober twee keer mogelijk. Dit meldt de Belastingdienst.

Als je met een auto met buitenlands kenteken op de Nederlandse weg rijdt, moet je belasting van personenauto’s en motorrijwielen (BPM) en motorrijtuigenbelasting (MRB) betalen. Eens per jaar kan een vrijstelling voor deze belastingen worden aangevraagd voor gebruik van maximaal twee weken in Nederland. Voor een tweetal situaties is nu goedgekeurd dat tot 1 oktober voor een tweede maal de kortstondige vrijstelling kan worden aangevraagd. Deze vrijstelling geldt dan voor zowel de BPM als de MRB.

Keuring door RDW
Het is mogelijk dat eerder een vrijstelling is aangevraagd om de auto naar het RDW te rijden voor keuring en inschrijving in het Nederlands kentekenregister.

Als deze keuring niet kon plaatsvinden vanwege Corona-maatregelen bij het RDW, kan de vrijstelling nu tot 1 oktober nogmaals worden aangevraagd. De tweede vrijstelling moet dan worden aangevraagd door dezelfde persoon en voor hetzelfde voertuig. De RDW heeft de werkzaamheden inmiddels volledig hervat.

Terugreizen naar (vakantie)woning in het buitenland
Inwoners van Nederland met een (vakantie)woning in het buitenland beschikken vaak over een auto aldaar. Deze auto heeft dan een buitenlands kenteken. Vanwege de beperkingen met vliegverkeer zullen mensen de auto met het buitenlands kenteken gebruiken om terug naar Nederland te reizen. Hierbij is dan waarschijnlijk de kortstondige vrijstelling aangevraagd.

Als deze personen met hun voertuig willen terugreizen naar het buitenland, kunnen zij niet opnieuw de vrijstelling aanvraag omdat dat slechts eenmaal per 12 maanden kan. Tot 1 oktober kan dat nu wel, als dit tot doel heeft de auto terug te rijden naar de (vakantie)woning in het buitenland. De aanvraag moet ook hierbij plaatsvinden door dezelfde persoon voor hetzelfde voertuig.

Tip! Je kunt alleen vrijstelling krijgen voor een auto met buitenlands kenteken als je in Nederland woont of een onderneming hebt in Nederland.

Elektronisch aanvragen
Het aanvragen van de vrijstelling kan alleen elektronisch. Je doet dit via een formulier dat je aantreft op de site van de Belastingdienst.

Voorwaarden
Voor de vrijstelling gelden tal van voorwaarden. Zo kun je de aanvraag wijzigen of intrekken, maar alleen vóór de aangegeven begindatum.

Tip! Bewaar een afdruk van de vrijstelling in de auto. Zo kun je bij een controle aantonen dat je bent vrijgesteld.

Contact
Zijn er vragen over bovenstaand bericht, neem dan vooral contact met ons op via telefoonnummer 0222-314141 voor onze vestiging op Texel of 0223-612255 voor onze vestiging in Den Helder.

Bron: SRA