Als een BTW-verleggingsregeling van toepassing is, mag een leverancier of opdrachtnemer geen BTW op de factuur vermelden. Gebeurt dit wel, dan kun je deze ten onrechte vermelde BTW niet in aftrek brengen. Controleer daarom altijd goed of de BTW op de inkomende facturen terecht is.

BTW-verleggingsregeling
Voor bepaalde branches kan een BTW-verleggingsregeling van toepassing zijn zoals voor de schoonmaakbranche of de bouwsector. Of bijvoorbeeld bij een levering groter dan €10.000 van mobiele telefoons, chips, spelcomputers, laptops en tablets. De leverancier of opdrachtnemer mag op de factuur dan geen BTW vermelden, maar moet de BTW verleggen naar de afnemer of opdrachtgever.

BTW-niet verlegd?
Ontvang je een factuur mét BTW, maar is een BTW-verleggingsregeling van toepassing? Wees je er dan van bewust dat je deze BTW niet in aftrek kunt brengen. Een rechter bevestigde onlangs weer dat de Belastingdienst deze BTW-aftrek mag weigeren.

Tip! Staat er op een ontvangen factuur BTW, maar is een BTW-verleggingsregeling van toepassing? Verzoek de leverancier of opdrachtnemer dan om een nieuwe juiste factuur waarop de BTW verlegd is.

Verhaal ten onrechte betaalde BTW
Heb je een factuur betaald aan een leverancier of opdrachtnemer? En kom je daarna pas tot de conclusie dat een BTW-verleggingsregeling gold? Verhaal de ten onrechte betaalde BTW dan op de leverancier of opdrachtnemer. Alleen als het voor hen onmogelijk of uiterst moeilijk is om de ten onrechte betaalde BTW aan je terug te betalen, kun je aan de Belastingdienst verzoeken om de BTW aan je terug te betalen.

Let op! De Belastingdienst zal in zo’n geval alleen de BTW aan je terugbetalen als de leverancier of opdrachtnemer de ten onrechte gefactureerde BTW ook aan de Belastingdienst heeft afgedragen. Is dat niet gebeurd, dan zal de Belastingdienst je ook geen BTW terugbetalen.

Contact
Zijn er vragen over bovenstaand bericht, neem dan vooral contact met ons op via telefoonnummer 0222-314141 voor onze vestiging op Texel of 0223-612255 voor onze vestiging in Den Helder.