Bent je benadeeld door de Brexit, dan kun je vanaf 1 november 2022 compensatie aanvragen voor bepaalde kosten. De Brexit Adjustment Reserve (BAR) Bedrijfslevenregeling komt je in deze kosten tegemoet, mits je voldoet aan de gestelde voorwaarden.

Twee regelingen
Er zijn twee regelingen, een voor gemaakte kosten vanwege de Brexit en een tweede voor nog te maken kosten vanwege de Brexit.

Geen omzetverlies
De BAR compenseert je niet voor verlies aan omzet. Wel kun je een vergoeding krijgen voor bijvoorbeeld de kosten van opleidingen, voorlichtingscampagnes, ICT-aanpassingen, extern advies of voor de tijdelijke inhuur van extra transportmaterieel.

Voorwaarden
Er gelden voor de BAR verschillende voorwaarden. Zo moet je aantonen dat je vóór 31 januari 2020 al zaken deed met het Verenigd Koninkrijk. Ook moet je aantonen dat de gemaakte kosten nodig waren, of de nog te maken kosten nodig zijn als gevolg van de Brexit. Je kunt via de site van de Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland (RVO) de BAR aanvragen en met een regelhulp nagaan of je aan alle voorwaarden voldoet. Je kan vanaf 1 november 2022 9.00 uur terecht bij RVO.nl.

EU-Handelsprogramma
Behalve de BAR kun je ook gebruikmaken van het EU-Handelsprogramma. Via dit programma vergroot je jouw kansen om zaken te doen met andere landen. Het programma biedt ondersteuning in de vorm van advisering, ontwikkeling of begeleiding en is kosteloos.

Voorwaarden
Voor deelname aan het EU-Handelsprogramma is vereist dat je in 2019 en 2020 het gehele jaar zakendeed met klanten in het Verenigd Koninkrijk en dat je door de Brexit zakelijk bent benadeeld. Aanmelding verloopt ook via de RVO.

Contact
Zijn er vragen over bovenstaand bericht, neem dan vooral contact met ons op via telefoonnummer 0222-314141 voor onze vestiging op Texel of 0223-612255 voor onze vestiging in Den Helder.