Europa heeft groen licht gegeven voor het verlagen van het BTW-tarief op zonnepanelen naar een tarief tussen 0% en 5%. Of Nederland ook daadwerkelijk het BTW-tarief op zonnepanelen gaat verlagen, moet nog worden beslist.

Niet alleen voor zonnepanelen
Behalve voor zonnepanelen wordt een tarief tussen 0% en 5% ook mogelijk voor water, personenvervoer en livestreaming van sportwedstrijden of shows.

Keuzevrijheid voor nog meer
Een laag tarief tussen 0% en 5% kan verder bijvoorbeeld worden toegepast op farmaceutische producten, medische uitrusting, levering van boeken, dagbladen en magazines en het uitlenen daarvan door bibliotheken. Lidstaten krijgen hierbij meer keuzevrijheid, zolang concurrentieverstoring maar wordt voorkomen.

Voordeel beperkt
Op grond van de huidige regeling is het voordeel voor Nederland voor wat betreft zonnepanelen beperkt. Particulieren kunnen net als bedrijven immers de BTW nu al in aftrek brengen door zich voor de zonnepanelen aan te melden als ondernemer. Bedrijven die niet BTW-plichtig zijn, zoals verzekeraars, kunnen van een laag tarief wel profijt hebben. Zij krijgen de in rekening gebracht BTW op aankopen namelijk ook niet terug.

Extra tarief
Nederland kent naast het normale tarief van 21% een laag BTW-tarief van 9%. Omdat een land volgens de Europese voorschriften twee verlaagde tarieven mag kennen, is de invoering van een extra tarief tussen 0% en 5% mogelijk. Een land mag zelf beslissen of men van deze mogelijkheid gebruikmaakt.

Contact
Zijn er vragen over bovenstaand bericht, neem dan vooral contact met ons op via telefoonnummer 0222-314141 voor onze vestiging op Texel of 0223-612255 voor onze vestiging in Den Helder.