Investeert je als particulier in zonnepanelen voor op je woning, dan kunt je de BTW bij aanschaf terugkrijgen. Daar staat tegenover dat je op de energie die je aan de energiemaatschappij teruglevert, weer BTW moet betalen. Voor de per saldo terug te krijgen BTW kun je een forfait gebruiken.

BTW terugvragen
Je kunt de BTW die je bij aanschaf op de zonnepanelen en de installatiekosten betaalt, terugkrijgen. Je moet echter ook BTW betalen over de teruggeleverde energie, het eigen gebruik van zelf opgewekte energie en de overige energie die je van het energiebedrijf afneemt. Als je dit allemaal zelf moet uitrekenen, is dat een hele klus. Vandaar dat je gebruik mag maken van een forfait.

Forfait
Een forfait is een door de Belastingdienst vastgesteld bedrag aan BTW. Als je het forfait gebruikt, hoef je zelf niet exact de verschuldigde BTW te berekenen. Het forfait is afhankelijk van de soort zonnepanelen, geïntegreerd of niet-geïntegreerd, en van het opwekvermogen van de zonnepanelen.

Tabel
Wat voor jouw situatie het forfaitaire bedrag aan BTW is, kun je vinden in de tabellen die op de site van de Belastingdienst staan. Daaruit blijkt dat het forfait van niet-geïntegreerde zonnepanelen met een opwekvermogen van bijvoorbeeld 6.500 Wattpiek €140 bedraagt. Heb je bijvoorbeeld zelf op de aanschaf en installatie €1.300 aan BTW betaald, dan krijg je per saldo dus €1.300 -/- €140 = €1.160 aan BTW terug.

Optioneel
Het gebruik van het forfait in de tabellen is optioneel. Je mag dus ook zelf de verschuldigde BTW uitrekenen, op basis van de werkelijke energieprijzen en geleverde en afgenomen energie. Je kunt de forfaits gebruiken tot een opwekvermogen van 10.000 Wattpiek. Daarboven ben je verplicht de BTW zelf te berekenen.

Tip! Meestal loont het om na het jaar waarin je de BTW terugvraagt, gebruik te gaan maken van de KOR (kleine ondernemersregeling).

Wat als je al ondernemer bent?
Als je al ondernemer bent voor de fiscus, kun je ook de BTW op de zonnepanelen, de installatiekosten en de teruggeleverde energie terugkrijgen voor zonnepanelen op de privéwoning. Je kunt echter als ondernemer géén gebruik maken van de forfaits. Je moet dus zelf de BTW op de teruggeleverde energie uitrekenen.

Tip! Ben je ondernemer en overweeg je zonnepanelen op jouw woning? Overleg dan eerst met een van onze adviseurs over de mogelijkheden.

BTW zonnepanelen naar 0%?
De BTW op de levering en installatie van zonnepanelen op of in de onmiddellijke nabijheid van woningen wordt per 1 januari 2023 hoogstwaarschijnlijk verlaagd naar 0%. Dit voornemen heeft het kabinet bekendgemaakt. Op deze manier worden de administratieve lasten voor vooral particulieren rond de BTW op zonnepanelen fors verminderd. De verlaging van het BTW-tarief naar 0% gaat niet alleen gelden voor particulieren, maar betreft alle zonnepanelen die op of in de onmiddellijke nabijheid van woningen worden geplaatst. Het is nog niet duidelijk hoe dit precies wordt gedefinieerd voor panden die zowel als bedrijfspand en woning worden gebruikt. Het parlement moet nog wel met dit voorstel akkoord gaan.

Contact
Zijn er vragen over bovenstaand bericht, neem dan vooral contact met ons op via telefoonnummer 0222-314141 voor onze vestiging op Texel of 0223-612255 voor onze vestiging in Den Helder.