Is de verhuur van woonruimte voor een korte periode BTW-vrijgesteld of BTW-belast? Dit hangt af van een aantal voorwaarden. Welke zijn dit?

Verhuur woonruimte BTW-vrijgesteld
Verhuur van woonruimte is in principe BTW-vrijgesteld. Als een verhuurder niet teveel met BTW-belaste kosten maakt, is een BTW-vrijgestelde verhuur ook meestal voordeliger. De particulier die de woonruimte huurt, heeft immers geen recht op BTW-aftrek.

Let op! Als je als verhuurder echter veel met BTW-belaste kosten maakt, is de BTW-vrijgestelde verhuur niet altijd gunstig. Je kunt dan namelijk de BTW op gemaakte kosten niet aftrekken.

Korte verhuur BTW-belast
Verhuur voor een korte periode binnen het kader van het hotel-, pension-, kamp- en vakantiebestedingsbedrijf is altijd BTW-belast. Verhuurders met veel BTW-belaste kosten willen daarom soms liever voor deze verhuur kiezen. Zij kunnen dan immers de BTW op de kosten in aftrek brengen.

Let op! Niet elke kortdurende verhuur vindt automatisch plaats binnen het kader van het hotel-, pension-, kamp- en vakantiebestedingsverblijf. De verhuur moet dan namelijk wel de daarvoor kenmerkende elementen bevatten. Zo zal onder meer de woonruimte moeten zijn ingericht met meubilair en inventaris om daarin kort te verblijven.

Wat is ‘kortdurende verhuur’?
Van een korte periode is volgens de Belastingdienst in ieder geval sprake als de gasten maximaal zes maanden in de accommodatie verblijven én het middelpunt van hun maatschappelijke leven niet naar de accommodatie verplaatsen.

Leegstandswet
Volgens een rechter voldeed een ontwikkelaar van een appartementencomplex niet aan de voorwaarden om BTW-belast te verhuren. De ontwikkelaar verhuurde een deel van de appartementen tijdelijk in het kader van de Leegstandswet, voordat hij deze verkocht aan particulieren en beleggers. De appartementen waren gestoffeerd en gemeubileerd en werden telkens voor zes maanden verhuurd.

Desondanks voldeed de verhuur volgens de rechter niet. Zo moesten huurders kleine herstellingen – zoals het vervangen van lampen en het oplossen van verstoppingen – zelf uitvoeren. Ook waren zij verantwoordelijk voor het schoonhouden van het appartement. De huurders werden daarnaast aangeslagen voor gemeentelijke heffingen en waterschapslasten en hadden bijna allemaal zelf een energiecontract gesloten met een energiemaatschappij. Aangezien de meeste huurders niet over andere woonruimte beschikten, vond de rechter ook dat het middelpunt van hun maatschappelijke leven was verplaatst naar het appartementencomplex.

Tip! Deze ontwikkelaar kreeg een forse naheffingsaanslag opgelegd omdat hij, vanwege de BTW-vrijgestelde verhuur, geen recht op BTW-aftrek had. Zorg dat je niet verrast wordt met zo’n naheffingsaanslag.

Contact
Zijn er vragen over bovenstaand bericht, neem dan vooral contact met ons op via telefoonnummer 0222-314141 voor onze vestiging op Texel of 0223-612255 voor onze vestiging in Den Helder.