Door: Sandra Koning

Een collega besloot afgelopen week haar huis op te ruimen. Een opgeruimd huis zorgt immers voor een opgeruimde geest en dat werkt bij mij eigenlijk net zo. Bij deze actie vond ze een aantal managementboeken die ze aan mij uitleende. Ik houd nu eenmaal van lezen, ben leergierig en vind het prettig mezelf te verrijken door het lezen van boeken.

Op mijn bureau lagen afgelopen week dus een aantal boeken waarbij de bovenste (en de kleinste) de titel “Wie heeft mijn kaas gepikt?” had. Deze titel heeft direct voor veel reacties gezorgd:

  • Ben je op zoek naar het onbekende?
  • Heeft er iemand iets van je gejat of zo?
  • Houd je van kaas?
  • Kaaskop!

Ik moest er vrolijk om lachen, een boekje met deze titel zorgt ervoor dat je fantasie wordt geprikkeld. Dat blijkt wel uit de diverse vragen en opmerkingen en grappen. Voor mij voelt zo’n boekje als een cadeautje op je verjaardag. De verrassing als het pakpapiertje eraf gaat en je vervolgens ziet wat er schuil gaat achter dat papiertje.

Dit boek doet me denken aan een belangrijke stap die ik in mijn leven heb gemaakt. Ik had alles wat ik belangrijk vond maar toch miste ik iets (alhoewel ik me daar toen niet bewust van was). Ik had samen met Jan een mooi huis in Kampen, een hele goede baan – een eigen accountantskantoor, woonde dicht bij familie en vrienden, een chalet op Texel, aan niets ontbrak het me. Alhoewel, hoe groot was mijn voorraad kaas nog?

Om een lang verhaal kort te maken, ik kwam via een goede vriend in aanraking met Robert Riewald van NBC. Tijdens het eerste gesprek voelde ik dat het goed zat, ik voelde me eigenlijk al gelijk als een vis in het water bij de gesprekken die we samen hadden. Beiden gingen we niet over één nacht ijs met als gevolg dat Jan en ik de knoop doorhakten: we lieten al het vertrouwde achter en waagden de sprong naar Texel op zoek naar nieuwe kaas. Nu 2 jaar later weet ik het zeker: ik heb de juiste stap genomen, de sprong gewaagd en aan de andere kant van de zee werd ik heel goed opgevangen.

Afgelopen weekend gingen we met het management team op stap, een heidesessie. Even uit de vertrouwde omgeving en samen plannen maken voor het NBC kantoor op Texel. Toen ik ’s ochtends bijtijds wakker werd begon ik lui op de bank dit kleine cadeautje te lezen. Tijdens het lezen van dit boekje besefte ik dat het goed is om soms voor jezelf de balans op te maken. Een boekje als dit houdt je even de spiegel voor, als je bereid bent om hier in te kijken kun je er mooie dingen van leren.

Nu ik de balans opmaak weet ik een aantal dingen zeker: ik heb een lieve en meedenkende man, ik ben onderdeel van een inspirerend management team (met elkaar goed aanvullende karakters) wat mij nog meer motiveert in mijn werk, heb ontzettend leuk en uitdagend werk en ik mag dagelijks datgene doen waarvan ik denk dat ik er goed in ben en dat nog eens op een hele mooie plaats op aarde, Texel!

Mijn kaas is helemaal niet gepikt en ik ben in staat nieuwe kaas te vinden op het moment dat ik dat nodig acht en dat geeft me dan een weer een goed gevoel.

Inspiratiebron: “Wie heeft mijn kaas gepikt?” – Spencer Johnson & Kenneth Blanchard

(Sandra Koning is werkzaam bij NBC/Eelman & Partners als Accountant-Administratieconsulent en MKB adviseur, bloggen doet zij op persoonlijke titel)