Soms word je getriggerd door een ogenschijnlijk eenvoudige vraag.

Afgelopen week was Aron Zeeman op bezoek bij de NBC voor het maken van de maandelijkse uitzending van Stichting Texel kijken en luisteren. Als gastheer van de uitzending van januari mochten Tom de Lugt en ik plaatsnemen bij Aron aan tafel. Hij had het interview goed voorbereid en stelde ons vragen als ’wat doet een accountant eigenlijk allemaal, hoe werkt het nou als je klant wilt worden en wat is het verschil tussen de accountantskantoren op bijvoorbeeld Texel’. Ogenschijnlijk simpele vragen maar het mooie daarvan is dat je er nog eens over nadenkt als je later even uitrust op de bank.

Als ik naar mezelf kijk dan merk ik dat ik het belangrijker vind dat een klant me meer als adviseur ziet dan als accountant. Ik ga graag samen in gesprek en vind het fijn om vanuit ondernemersperspectief te kunnen sparren. Natuurlijk is het een mooie bijkomstigheid dat ik jaarrekeningen mag ondertekenen en verklaringen kan afgeven maar wat voegt nu echt de waarde toe? Het woord accountant vind ik van oudsher een bepaalde status en afstand in zich hebben wat een lading met zich meebrengt die lang niet iedere ondernemer prettig vindt. Het creëert een soort van drempelvrees die de NBC niet bevorderlijk vindt. Wij willen juist graag dat de deur open staat en men zich thuis voelt, met daarnaast uiteraard een breed scala aan diensten die met een goede kwaliteit worden aangeboden.

Ik ben er zelf echt van overtuigd dat de persoonlijke factor extra waarde toevoegt en het verschil maakt. Je kunt pas goed adviseren als je je klant goed kent en weet wat die voor ogen heeft. Daarnaast zijn de persoonlijke situatie en locatie ook van groot belang, daarom kom ik graag langs voor een bak koffie en uiteraard doen mijn collega’s dat ook. Wij hebben tien adviseurs in dienst die allemaal hun eigen expertise hebben of juist heel breed kunnen adviseren. Verschillende typen mensen, immers geen klant is hetzelfde.

Om op Aron’s vragen terug te komen, naast de standaard werkzaamheden van een accountantskantoor zoals het verwerken van financiële administraties, loonadministraties, fiscale aangiftes, het opstellen van financiële overzichten en jaarrekeningen kun je bij ons terecht voor agrarisch advies, begeleiding bij overnames en bancaire trajecten zoals een financieringsaanvraag. Daarnaast helpen we onze klanten ook met het opstellen van begrotingen, levenstestamenten, vermogensplanning en juridisch advies. Bij dit laatste item kan je denken aan het opstellen van een firma-overeenkomst of aandeelhoudersovereenkomst, maar ook aan screening van algemene voorwaarden of leveringsvoorwaarden. Tevens adviseren we op personeelsgebied onder andere inzake arbeidsovereenkomsten, ontslagrecht en screening van sollicitanten.

Op Texel organiseren we regelmatig gratis inloopspreekuren waar je kleine vragen kwijt kunt. Maandelijks op maandag is er een algemeen spreekuur en wekelijks op donderdag organiseren we een juridisch spreekuur voor ondernemers. Je hoeft geen klant te zijn bij ons kantoor om hier gebruik van te maken en een afspraak is niet nodig.

Mede dankzij Aron en zijn vragen gaat ons adviseursteam de komende tijd verder aan de slag met het uitwerken van verschillende onderwerpen. De markt is in beweging en NBC is en blijft dat ook altijd. Mijn 06 mag je altijd rechtstreeks bellen bij vragen, ideeën en tips. Als je het leuk vindt de uitzending van Texel kijken en luisteren te bekijken, dan kan je deze link gebruiken.

(Sandra Koning is directeur bij NBC Eelman & Partners en werkzaam als Accountant-Administratieconsulent en MKB adviseur, bloggen doet zij op persoonlijke titel. Je kunt haar bereiken via 06-11775437 of sandra.koning@nbceelman.nl)