Deze uitdrukking heeft haar oorsprong in de oertijd, waarbij mensen letterlijk het gevaar van beren tegenkwamen en zich daartegen moesten bewapenen. Een kuil graven, een val maken, allemaal manieren om je te beschermen tegen beren.

In onze hedendaagse maatschappij is het letterlijke gevaar van beren zo goed als mogelijk uitgebannen (in ieder geval in ons land). Toch zijn die beren nog steeds aanwezig, alleen in figuurlijke zin. Voor de ondernemer zijn die beren vooral de risico’s van ondernemerschap en alle spelregels waaraan je moet voldoen. Het niet voldoen aan spelregels wordt veelal bestraft met (forse) boetes en/of verlies van aansprakelijkheidsbescherming. Het vervelende van al die figuurlijke beren is de hoeveelheid en vaak weet je niet eens welke beren je allemaal kunt tegenkomen. Als ondernemer heb je te maken met klanten, personeel, leveranciers, heel veel overheidsinstanties en een ontelbare hoeveelheid spelregels. Alleen al belastingwetten bestaan uit ruim 10.000 verschillende artikelen. Dat alleen al is overweldigend, maar je hebt ook nog te maken met bijvoorbeeld het Burgerlijk Wetboek, De Wegenverkeerswet (zie dat maar eens in verband met “Beren op de weg zien”), Wet ruimtelijke ordening en de Wet milieubeheer. Kent u ze allemaal?

Nu is het mijn vak om zoveel mogelijk beren te onderkennen en de ondernemer te helpen laveren tussen al die spelregels. Ook ik ken niet alle artikelen, maar bezit voldoende geestelijke bagage om te helpen bij al die spelregels en inzicht te krijgen in de (juridische en fiscale) risico’s. Daar waar ik de kennis ontbeer (sorry voor de woordspeling), zijn er genoeg specialisten op diverse vakgebieden waar ik naar kan doorverwijzen.

Een van die beren die ik vaak tegenkom (onder andere op mijn juridisch spreekuur op woensdag) is de ondernemer die zijn afspraken niet op papier heeft staan en daar pas achter komt als die afspraken onderwerp zijn van geschil. Ik kan dan hooguit helpen om de feiten te reconstrueren en te kijken of afspraken toch niet ergens (deels) zijn “vastgelegd”. En natuurlijk bij de ondernemer het besef kweken om voortaan zijn afspraken wel op papier te zetten. Met de huidige digitale  technologie is het ook steeds makkelijker om afspraken op “papier” te zetten. Eén bewaard mailtje kan soms het verschil maken.

Mocht je als ondernemer beren op de weg zien en jezelf afvragen hoe je ondernemersrisico’s kunt beperken, kom dan eens langs op mijn juridisch spreekuur op woensdagochtend. Wellicht kan ik je verder helpen en advies geven. Hoe je beren leert herkennen, of je te maken hebt met echte beren en belangrijker, hoe je ermee kunt omgaan. Als ondernemer is het goed om beren op de weg tegen te komen. Het zorgt voor een beter besef van de risico’s en uiteindelijk het beperken van die risico’s. Zodat jij beter, geruster en met nog meer plezier het ondernemersvak kunt uitoefenen.

Marco Bezoet de Bie is juridisch en fiscaal adviseur bij NBC/Eelman & Partners. Elke woensdagochtend tussen 9.00 en 12.00 uur kunnen ondernemers bij hem terecht met vragen op juridisch gebied. Dit spreekuur is vrijblijvend en een afspraak maken is niet nodig.