De meeste mensen beleggen vooral om een goed rendement te behalen. Je hoort daarbij steeds vaker dat er interesse is in projecten die oog hebben voor mens, maatschappij en milieu. Duurzaamheid staat hierbij voorop én er zijn fiscale voordelen van toepassing. In deze blog lees je meer over dit onderwerp.

Wat zijn groene beleggingen?
Bij groene beleggingen gaat het om beleggingen in bepaalde aangewezen fondsen, die deelnemen in projecten voor milieubescherming. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan windenergie, zonne-energie, circulaire economie, duurzame woningen en biologische landbouw. Naast de bekende ‘groene’ banken ASN en Triodos beschikken onder meer ook de Rabobank, ABN AMRO en ING over fondsen met een groencertificaat die zijn aangewezen door de Belastingdienst als groenfonds.

Op de website van de Belastingdienst is meer informatie te vinden over fondsen en beleggingen met belastingvoordeel. Via de bijgevoegde pdf kun je een overzicht met de diverse groenfondsen downloaden.

Fiscale voordelen
Door groen te beleggen is alleen belasting verschuldigd wanneer de waarde van deze beleggingen boven een bepaald bedrag uitkomt. Over het verschil tussen het bedrag van deze vrijstelling en de waarde van de groene beleggingen moet belasting worden betaald.

Bovenop de algemene vermogensvrijstelling van € 30.360 geldt voor 2019 een bedrag aan vrijgesteld groen vermogen van € 58.540. Fiscaal partners kunnen profiteren van een dubbele vrijstelling. De vrijstelling is gemaximeerd tot de totale waarde van de groene beleggingen op de peildatum 1 januari. Wanneer de waarde van de groene beleggingen bijvoorbeeld € 15.000 is, dan is de vrijstelling ook € 15.000.

Naast de vrijstelling voor de waarde van de beleggingen is er nog een voordeel. Er is ook een extra heffingskorting van toepassing. Deze bedraagt 0,7% van het bedrag van de vrijstelling die geldt voor de groene beleggingen. Door deze voordelen kan een groene belegging ten opzichte van een gewone belegging ruim € 1.400 belastingbesparing opleveren.

Omdat het bij beleggingen doorgaans gaat om te realiseren nettorendement, is bij groene beleggingen het rendement vóór en na belastingheffing een factor die een rol kan spelen.

Contact
Marc van Vugt is fiscalist bij NBC Eelman & Partners. Wil je meer informatie naar aanleiding van deze blog? Uiteraard kun je dan altijd bij Marc terecht, hij is telefonisch te bereiken via 0222-314141 of per e-mail via marc.vanvugt@nbceelman.nl.