Menig ondernemer komt voor deze vraag te staan. Mijn antwoord is JA, die heb je nodig. Het is geen verplichting en ook zonder algemene voorwaarden kun je prima een onderneming drijven. Dat het echter geen overbodige luxe is om ze wel te hebben kan ik het beste uitleggen aan de hand van een aantal voorbeelden.

Schade
Door jouw fout lijdt een andere ondernemer schade. Deze bestaat niet alleen uit de directe schade maar ook gevolgschade, zoals winstderving. In algemene voorwaarden had je de aansprakelijkheid tegen gevolgschade kunnen uitsluiten (aansprakelijk-tot-hier-en-niet-verder clausule).

Aansprakelijkheid en dekking
Je hebt een aansprakelijkheidsverzekering en je wordt aansprakelijk gesteld door jouw klant. Het bedrag van de aansprakelijkheid is echter hoger dan de dekking van de verzekeringsmaatschappij. In jouw algemene voorwaarden had je jouw aansprakelijkheid kunnen beperken tot het bedrag waarvoor je verzekerd bent (de dekkingsclausule).

Overmacht
Je mist een deadline omdat je door overmacht (bijvoorbeeld algehele stroomuitval) een project niet af kon krijgen. Je wordt vervolgens aansprakelijk gesteld door jouw opdrachtgever. Schade als gevolg van dit soort vertragingen had je kunnen uitsluiten (overmachtsclausule).

Opdracht niet op tijd af
Een klant levert niet tijdig de benodigde informatie waardoor je een opdracht niet op tijd gereed kunt krijgen. In je algemene voorwaarden had je kunnen regelen dat je dan ook niet verantwoordelijk kunt zijn voor het niet tijdig opleveren van een opdracht (het klokje-tikt-door clausule).

BTW
Een klant meent dat de afgesproken prijs inclusief BTW is. In jouw algemene voorwaarden had je deze onduidelijkheid kunnen wegnemen door op te nemen dat alle prijzen exclusief BTW zijn (de kale prijs clausule).

Opdracht opgezegd
Halverwege de uitvoering van een opdracht blijkt dat de klant deze al had opgezegd. Onduidelijkheid hierover had je kunnen voorkomen door duidelijk in de algemene voorwaarden weer te geven op welke manier een opdracht kan worden opgezegd en met welke opzegtermijn (graag-in-drievoud clausule).

Opdrachtgever failliet
Producten zijn geleverd, de factuur is nog niet betaald en de afnemer gaat failliet. In jouw algemene voorwaarden had je een eigendomsvoorbehoud kunnen opnemen, waardoor je bij een faillissement alsnog jouw goederen kon terughalen (eigendomsvoorbehoud clausule).

Wat als je geen algemene voorwaarden hebt?
Ook zonder algemene voorwaarden is het zo dat je een zekere bescherming hebt. Alleen dan zul je wel voor een rechter hard moeten maken dat in jouw specifieke geval het onredelijk en onbillijk is dat je toch wordt gehouden aan verplichtingen (die je niet kunt nakomen bijvoorbeeld als gevolg van omstandigheden waarop jij geen invloed kunt of kon uitoefenen). Met algemene voorwaarden heb je meer duidelijkheid en meer zekerheid.

Waar moet je op letten? 
Kijk overigens ook uit met algemene voorwaarden. Je kunt er niet alles rechtsgeldig in opnemen. Zo kun je niet elke aansprakelijkheid uitsluiten. Als je dat wel doet is het resultaat precies het tegenovergestelde en ben je voor alles aansprakelijk. Je blijft altijd aansprakelijk indien het te wijten is aan opzet of bewuste roekeloosheid. Daarnaast zijn er een aantal spelregels als het gaat om particulieren. Zo kun je niet jouw prijs tussentijds verhogen als de consument ook niet het recht heeft om dan de overeenkomst tussentijds op te zeggen.

Kortom, laat jouw algemene voorwaarden opstellen of in ieder geval beoordelen door een deskundige (veelal een jurist).

Wanneer moet je een opdrachtgever informeren? 
Onthoud dat je algemene voorwaarden aan de wederpartij moet afgeven voordat je de overeenkomst sluit. Daarna verstrekken betekent dat ze in dat geval niet meer werken. Verwijzen naar een website werkt ook niet in alle gevallen. Deze “uitreikingsplicht” zal ik bij een volgend artikel behandelen.

Contact
Marco Bezoet de Bie is juridisch en fiscaal adviseur bij NBC Eelman & Partners. Wil je meer informatie naar aanleiding van deze blog? Mail dan naar marco.bezoetdebie@nbceelman.nl

Wekelijks juridisch spreekuur voor ondernemers 
Wil je als ondernemer een overeenkomst laten toetsen of wanneer je advies nodig hebt over jouw algemene voorwaarden, dan kun je bij Marco terecht tijdens het wekelijks juridisch spreekuur. Elke dinsdag vindt deze van 09.00 – 12.00 uur plaats bij ons kantoor in Den Helder en elke woensdag in Den Burg, Texel. Het spreekuur is vrijblijvend en een afspraak maken is niet nodig.