Ondernemers die in 2020 een TOZO-uitkering ontvingen en een partner hebben, kunnen bij de aangifte over 2020 geconfronteerd worden met een belastingheffing bij die partner. Dit is het gevolg van het feit dat de TOZO voor 50% aan die partner wordt toegerekend. De ‘schade’ kan in de honderden euro’s lopen.

TOZO
Zelfstandigen die door Corona in financiële moeilijkheden zijn gekomen, kunnen sinds maart 2020 in aanmerking komen voor de TOZO (Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandig Ondernemers). Via de TOZO kan het inkomen van een zelfstandige worden aangevuld tot het bestaansminimum. Dit is maximaal €1.500. De TOZO kon in de eerste maanden ook worden verkregen als de partner van een zelfstandige zelf wel voldoende inkomen had.

Heb je een partner?
De toerekening van de TOZO geschiedt voor zelfstandigen met een partner voor 50% aan de partner, die hier ook zelf belasting over moet betalen. De gemeente houdt hier bij het uitbetalen wel rekening mee, maar niet met het feit dat de partner wellicht al een deel van de heffingskorting gebruikt vanwege eigen inkomsten.

Heffingskorting
Als de heffingskorting al helemaal of deels gebruikt is vanwege inkomsten van de partner zelf, wordt het deel van de TOZO dat aan de partner wordt toegerekend zwaarder belast. Dit wordt zichtbaar bij het doen van de belastingaangifte over 2020.

Contact
Zijn er vragen over bovenstaand bericht, neem dan vooral contact met ons op via telefoonnummer 0222-314141 voor onze vestiging op Texel of 0223-612255 voor onze vestiging in Den Helder.