De Belastingdienst heeft sinds kort een rekentool waarmee kan worden berekend wat de BTW-bijtelling is van het privégebruik van de auto. De tool is geschikt voor ondernemers met een auto van de zaak en voor de ondernemer die zijn privéauto zakelijk gebruikt.

Privégebruik
Van goederen en diensten die je deels privé gebruikt, mag je niet alle BTW aftrekken. Dat geldt ook voor auto’s, maar hiervoor bestaan forfaitaire regelingen. De correctie moet je in de laatste BTW-aangifte van het jaar opnemen. De meeste ondernemers moeten deze aangifte vóór 1 februari indienen.

Rekentool
Met de rekentool kun je berekenen welk bedrag aan BTW je niet mag aftrekken vanwege privégebruik. Om de berekening te kunnen maken, moet je eerst een aantal gegevens invoeren, zoals de cataloguswaarde van de auto.

Leaseauto’s
Ook ondernemers met een leaseauto kunnen de tool gebruiken. Je dient dan aan te geven over welke periode je de auto geleaset hebt.

Deels vrijgesteld?
Ondernemers die deels vrijgestelde prestaties leveren, kunnen niet alle BTW op hun aankopen aftrekken. Hiermee is in de tool geen rekening gehouden, wat betekent dat je in die situaties de berekende BTW zelf moet herleiden op basis van het aandeel van de belaste omzet.

Tip! U kunt de rekenhulp ‘btw en auto’ op de site van de Belastingdienst vinden.

Contact
Zijn er vragen over bovenstaand bericht, neem dan vooral contact met ons op via telefoonnummer 0222-314141 voor onze vestiging op Texel of 0223-612255 voor onze vestiging in Den Helder.