Voor toepassing van de Wet Waardering Onroerende Zaken (wet WOZ) wordt voor het eigendom van een onroerende zaak in beginsel aangesloten bij de Basisregistratie Kadaster. Zijn in deze Basisregistratie Kadaster belangrijke correcties achterwege gebleven, dan kan mogelijk aan de toepassing voor de WOZ voorbij worden gegaan.

Basisregistratie Kadaster onjuist

In een zaak die speelde bij de rechtbank Zeeland-West-Brabant hadden de erfgenamen van de bezitster van een woning na haar dood verzocht om een WOZ-beschikking. De inspecteur weigerde dit, omdat uit de Basisregistratie Kadaster niet bleek dat zij de eigenaar van de woning was. Ze had de woning van haar man geërfd, maar dit was niet in de Basisregistratie Kadaster verwerkt.

Nieuwe WOZ-beschikking

De rechtbank stelt de erfgenamen in het gelijk en is van mening dat de inspecteur ten behoeve van de erfgenamen een nieuwe WOZ-beschikking moet afgeven. Zij hebben hier belang bij in de het kader van de te betalen erfbelasting. Bovendien blijkt uit de feiten dat de erflaatster de volledige eigendom over de woning had, ondanks dat dit anders stond omschreven in de Basisregistratie Kadaster.

WOZ-waarde fors lager

Dat de erfgenamen om een nieuwe WOZ-waardering verzochten, valt zeker te begrijpen. De woning was in 2010 voor de WOZ namelijk gewaardeerd op €943.000, terwijl de woning negen jaar later bij verkoop slechts €600.000 opbracht. De nieuwe waardering kan dus leiden tot een fors lagere aanslag erfbelasting, als de lagere waarde blijkt uit een nieuwe WOZ-beschikking.

Contact
Zijn er vragen over bovenstaand bericht, neem dan vooral contact met ons op via telefoonnummer 0222-31414 voor onze vestiging op Texel of 0223-612255 voor onze vestiging in Den Helder