Als ondernemer kan je onder voorwaarden jouw privéwoning als ondernemingsvermogen aanmerken als je deze ook zakelijk gebruikt. Maar wat zijn de gevolgen als je de woning na een echtscheiding niet meer, of nog maar deels, voor jouw bedrijf gebruikt?

Heretikettering

Woning

Als je een bedrijfsmiddel deels privé en deels zakelijk gebruikt, kan je het onder voorwaarden tot jouw privévermogen rekenen, tot jouw ondernemingsvermogen, of gedeeltelijk tot jouw privé en gedeeltelijk tot jouw ondernemingsvermogen. Op een eenmaal gemaakte keuze kan je niet zomaar terugkomen. Hiervoor moet sprake zijn van bijzondere omstandigheden.

Echtscheiding bijzondere omstandigheid?

In een zaak waarbij sprake was van echtscheiding, voerde de ondernemer (eenmanszaak)  aan dat het feit dat hij de woning niet langer privé gebruikte, maar nog wel deels zakelijk, voldoende was om deze te kunnen heretiketteren. Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden stelde vast dat de man na zijn vertrek uit de woning een appartement had gekocht en stelde daarnaast vast dat, nu de man niet meer in de voormalige eigen woning woonde, heretikettering van deze woning inderdaad was toegestaan.

Zakelijkheid aantonen

Het Hof stelde echter ook vast dat desondanks de zakelijkheid van de woning dan wel aangetoond moest worden. De ondernemer slaagde hierin echter niet. Volgens het Hof was het uiteindelijk niet aannemelijk dat de woning van de inmiddels ex-partner nog steeds zakelijk werd gebruikt. Bovendien woonde de ex-partner van de man nog in de woning samen met hun drie kinderen en was het volgens het Hof ook niet aannemelijk dat zij de werkkamer niet ook deels gebruikten.

De conclusie was dan ook dat de zakelijkheid van de werkkamer niet was aangetoond, zodat deze niet als ondernemingsvermogen kon worden aangemerkt.