Op welke manier verwerk je de gedifferentieerde premie Arbeidsongeschiktheidsfonds (Aof) in de aangifte loonheffingen bij aanvullend geboorteverlof van jouw werknemer? De Belastingdienst heeft daarover nieuwe informatie gepubliceerd.

Hoge of lage premie Aof toepassen?
Voor een uitkering aanvullend geboorteverlof geldt altijd de hoge premie Aof.
Wanneer je de uitkering voor aanvullend geboorteverlof in een aparte inkomstenverhouding verwerkt, dan geef je in deze inkomstenverhouding de hoge premie Aof aan. Je vermeldt de grondslagaanwas en de premie Aof in de rubrieken voor ‘Aof-uitkering’. Je gebruikt dan ‘Code soort Inkomstenverhouding 31’.

Verwerk je de uitkering voor aanvullend geboorteverlof in dezelfde inkomstenverhouding als het reguliere loon? Dan vul je de premie Aof als volgt in:

• Voor het reguliere loon en een aanvulling op de uitkering vermeld je de grondslagaanwas en de premie Aof in de rubrieken voor ‘Aof laag’ of ‘Aof hoog’.
Als kleine werkgever (totale loonsom lager dan €882.500) betaal je de lage premie. Als middelgrote of grote werkgever betaal je de hoge premie.
• Voor de uitkering aanvullend geboorteverlof vermeld je de grondslagaanwas en de premie Aof in de rubrieken voor ‘Aof-uitkering’.

Handreiking met voorbeelden en uitleg
De Belastingdienst heeft informatie over de premie Aof toegevoegd aan de handreiking ‘Hoe aanvullend geboorteverlof aangeven in aangifte?’. In deze handreiking was al eerder beschreven hoe je moet omgaan met de premie Werkloosheidswet (WW) en het aanvullend geboorteverlof. In het document vind je voorbeelden met uitleg over hoe je deze premies verwerkt in de aangifte loonheffingen. De handreiking is gepubliceerd op Forum Salaris, een online platform van de Belastingdienst voor salarisadministrateurs.

Contact
Zijn er vragen over bovenstaand bericht, neem dan vooral contact met ons op via telefoonnummer 0222-314141 voor onze vestiging op Texel of 0223-612255 voor onze vestiging in Den Helder.