Het recht op TVL hangt samen met de bedrijfsactiviteiten zoals die blijken uit de SBI-code waarmee een bedrijf staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Wijken de bedrijfsactiviteiten af van deze SBI-code, maar sluiten deze wel aan bij een andere SBI-code? Dan is er toch recht op TVL voor het vierde kwartaal van 2020.

Recht op TVL?
De Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) is een financiële compensatie voor de vaste lasten van bedrijven die door de Coronacrisis een flinke omzetdaling hebben ondergaan.

Of een bedrijf recht heeft op de TVL, hangt af van de SBI-code waarmee het bedrijf bij de Kamer van Koophandel staat ingeschreven. Soms wijken de werkelijke bedrijfsactiviteiten hiervan echter af. Een bedrijf dat op basis hiervan recht op de TVL zou hebben, krijgt deze dan toch niet uitgekeerd.

Correctie per 2021
Om aan dit probleem een einde te maken, bevat de TVL per 2021 een hardheidsclausule. Op basis hiervan kan een bedrijf toch TVL krijgen als de werkelijke bedrijfsactiviteiten aansluiten bij een SBI-code die wél recht op de TVL geeft.

Rechter: ook voor Q4 2020
In een uitspraak van het College van Beroep voor het Bedrijfsleven (CBB) is onlangs beslist dat deze uitzondering ook moet gelden voor het vierde kwartaal van 2020. Het CBB is van mening dat er op dat tijdstip geen redenen meer waren om niet uit te kunnen gaan van de werkelijke bedrijfsactiviteiten in gevallen waarin deze anders waren dan volgens de SBI-code. Het argument ‘uitvoerbaarheid’ is daarvoor onvoldoende, aldus het CBB.

Bredere werking
De uitspraak heeft bredere werking. Het CBB geeft aan dat in vergelijkbare gevallen, dus wanneer de werkelijke bedrijfsactiviteiten afwijken van de SBI-code, de TVL ook voor andere ondernemers niet op die gronden mag worden afgewezen.

Contact
Zijn er vragen over bovenstaand bericht, neem dan vooral contact met ons op via telefoonnummer 0222-314141 voor onze vestiging op Texel of 0223-612255 voor onze vestiging in Den Helder.