[vc_row][vc_column][vc_column_text]Op het moment dat de belastingdeurwaarder aan de deur komt heb je een dwangbevel opgelegd gekregen. Hierop wordt ongeveer 5% van de belastingschuld doorberekend als “boete”. Het spreekt voor zich dat je deze extra kosten graag voor wilt zijn! Als je de belastingschuld niet ineens kunt voldoen is het verstandig om tijdig uitstel van betaling aan te vragen en een betalingsregeling overeen te komen. Zolang de aanvraag in behandeling is ligt de incasso (behoudens uitzonderingen) stil.

Welke voorwaarden worden er gesteld aan een betalingsregeling?
Als ondernemer is het niet eenvoudig om een betalingsregeling te krijgen. Zo moet je zekerheid stellen en kan de betalingsregeling in beginsel niet langer duren dan 12 maandelijkse termijnen (volgend op de wettelijke betaaltermijn van de oudste belastingaanslag). Indien een nieuwe belastingschuld lager is dan € 20.000 en je deze binnen vier maanden kunt betalen dan kan de Belastingdienst al snel een betalingsregeling (onder voorwaarden) goedkeuren.

Als de belastingschuld hoger is, dan is een normale (lees: strenge) betalingsregeling een mogelijkheid. Je moet dan wel je hele hebben en houden op tafel leggen. Zo wil de belastingontvanger graag de jaarrekeningen van de afgelopen twee jaar, de concept jaarcijfers van het lopende jaar en een liquiditeitsprognose voor de komende 12 maanden ontvangen. Uit de liquiditeitsprognose zal blijken of er voldoende geld overblijft om de betalingsregeling na te kunnen komen. Ook wil de Belastingdienst weten of je al bij de bank bent geweest om daar een lening af te sluiten, of je recentelijk bijvoorbeeld een auto hebt gekocht (in plaats van de belastingschulden te voldoen) en wat je als onderpand kunt geven. Bovendien zal de belastingontvanger heel graag zien dat je bedrijf wel levensvatbaar is, de aangeleverde stukken zullen dit uitwijzen.

Het is zaak dat je goed bent voorbereid als je een betalingsregeling aanvraagt; de termijnen om informatie te verstrekken zijn kort en de belastingontvanger kan een verzoek makkelijk afwijzen als deze termijnen niet worden nagekomen.

Toch nog een betalingsregeling na het dwangbevel?
En mocht je toch een belastingdeurwaarder aan de deur krijgen – omdat je door de drukte toch vergeten bent te reageren op eerdere signalen van de Belastingdienst – vrees niet, ook dan kun je nog een betalingsregeling aanvragen. De aanvraag heeft weliswaar minder kans van slagen en omvat dan ook de “boete”, maar helemaal hopeloos is het niet. Tenminste, als je betalingsgedrag uit het verleden correct is en dus voor je spreekt. Alhoewel de belastingdeurwaarder graag op de koffie komt, maak er geen gewoonte van. Trek tijdig aan de bel als je een belastingschuld niet ineens kunt betalen. Wees de belastingdeurwaarder (en de opgelegde “boete”) voor!

Contact
Marco Bezoet de Bie is juridisch en fiscaal adviseur bij NBC Eelman & Partners. Wil je meer informatie naar aanleiding van deze blog? Mail dan naar marco.bezoetdebie@nbceelman.nl.

Wekelijks juridisch spreekuur voor ondernemers
Wil je als ondernemer een overeenkomst laten toetsen of wanneer je bijvoorbeeld advies nodig hebt over jouw algemene voorwaarden, dan kun je bij Marco terecht tijdens het wekelijks juridisch spreekuur. Elke donderdag vindt deze van 9-12 uur plaats bij ons kantoor in Den Burg, Texel. Het spreekuur is vrijblijvend en een afspraak maken is niet nodig.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]